DUALNO OBRAZOVANJE: Nezaposleni, a stariji od 18 godina imaju šansu! Srbija nudi obuku za mehatroničara, profesiju budućnosti
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ministarstvo prosvete

DUALNO OBRAZOVANJE: Nezaposleni, a stariji od 18 godina imaju šansu! Srbija nudi obuku za mehatroničara, profesiju budućnosti

Društvo -

BEOGRAD - Mladi sa završenom srednjom školom, koji su prešli 18 godina, nezaposleni ili zaposleni kojima je potrebno stručno usavršavanje za mehatroničara, moći će od 24. marta da se obučavaju za tu profesiju u nemačkoj školi "Klett Dual" koja je danas otvorena u Srbiji.

Mehatronika je spoj mehanike, elektronike i informacionih tehnologija, kažu predstavnici te škole i objašnjavaju da su mehatronski sklopovi delovi koji se nalaze u uređajima i opremi koju svakodnevno koristimo, na primer u mašini za veš, ali i na proizvodnim linijama u proizvodnji hrane, automobila i mnogim drugim.

Potrebu za mehatroničarima iskazali su privrednici u Srbiji, kažu iz "Klett Dual" škole, a pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić navodi da savremeni tehnološki razvoj leži upravo u kompanijama, te da zato treba osluškivati potrebe privrede.

Prema njenim rečima, Srbija je uvođenjem dualnog obrazovanja u srednjim školama, a kroz prekvalifikacije, obuke i škole poput "Klett Dual" i za kasnije uzraste, stavila tačku da Srbija proizvodi jeftinu radnu snagu.

"Za nas je dualni model obrazovanja postao filozofija obrazovanja, a mladima u 21. veku mora da postane filozofija života", podvukla je Grujić.

Kaže da se kroz dualno obrazovanje mladima pruža šansa da budu kreativni, inovativni, da razviju projektno mišljenje, i da probleme rešavaju u hodu.

Najavila je da će novi zakonski okvir o dualnom obrazovanju za visoko obrazovnje još bolje i preciznije urediti taj sistem.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje i direktor Poslovne akademije PKS Mirjana Kovačević kaže da PKS podržava otvaranje škola koje nude dualno obrazovanje jer smatra da samo u realnom okruženju budući kadrovi mogu sticati primenjiva znanja i razvijati veštine potrebne privredi.

Drugi razlog je što se, navodi, sada dualno obrazovanje širi i na visoko obrazovanje, koje PKS i Ministarstvo prosvete promovišu.

"Treći razlog jeste da je neophodno da kreiramo uslove da mladi ostanu u Srbiji. Nemačka je jedan od najznačjanih i spoljnih i ekonomskih parntera Srbije i do sada je uložila u razvoj obrazovanja u našoj zemlji više od dva miliona evra. Taj podatak podstaćiće mnoge da razmišljanje da Nemačka školuje kadrove za rad u Nemačkoj. Međutim, treba imati u vidu da u Srbiji radi više od 400 nemačkih komapnija koje zapošljavaju 55.000 ljudi", ukazala je Kovačević.

S obzirom na takve uslove, dodaje ona, treba razmišljati u pravcu da Nemačka želi da u svojim kompanijama u Srbiji ima kvalitetne, stručne i obrazovne kadrove .

Direktor "Klett Dual" škole u Srbiji Jelena Jakovljević kaže da će škola omogućiti budućim učenicima na didaktičko mehatronskoj opremi unaprede svoje znanje i budu spremni za industriju 4.0.

"Naša ciljna grupa su mladi stariji od 18 godina, nezaposleni sa završenom srednjom školom ili zaposleni kojma je potrebno stručno usavršavanje. Privreda je pokazala potrebu za mehatronikom, to je spoj mehanike, elektronike i IT", navela je Jakovljević.

Kaže da je to samo jedna oblast koju će ponuditi učenicima, te da će nastaviti da osluškuju potrebe privrede i vremenom uvoditi i programe za hotelijerstvo, logistiku, transport.

Uverena je da je mehatronika posao budućnosti, a da je dualno obrazovanje budućnost pristupu poslu. Generalni direktor "Klett Dual" Ferdinand Ajan kaže da škola će škola budućim učenicima ponuditi znanje, praksu povezanu sa znanjem i veštine i alate koji će im pomoći da brzo rešavaju probleme na poslu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track