Najnovije vesti

DUALNO OBRAZOVANJE DALO REZULTATE: Vranje dobija bravare, zavarivače, modne krojače...
Foto: T.S.

Ministarstvo prosvete odobrilo

DUALNO OBRAZOVANJE DALO REZULTATE: Vranje dobija bravare, zavarivače, modne krojače...

Srbija

VRANJE - Ministarstvo prosvete odobrilo je pet obrazovnih profila po dualnom sistemu, za tri srednje škole u Vranju.

Od naredne školske godine prema rečima gradonačelnika dr Slobodana Milenkovića, u Tehničkoj školi obrazovaće se po 15 učenika za zanimanje bravar - zavarivač i operater mašinske obrade.

 

U Hemijsko - tehnološkoj školi po dulanom sistemu školovaće se 30 modnih krojača, i isto toliko operatera za izradu nameštaja, a u Poljoprivrednoj 30 poljoprivrednih tehničara.

 

"Grad Vranje je među prvima prepoznao značaj dualnog obrazovanja, i u tom smislu imali smo neposredne razgovore sa privrednicima. Oni su iskazali potrebe za ove obrazovne profile i uz podršku resornog ministarstva kroz dualni sistem obezbedićemo kvalifikovanu radnu snagu. To samo dokazuje da lokalna samouprava ima partnerski odnos sa privrednicima, i da mladim ljudima pruža mogućnost da se odmah nakon školovanja zaposle", izjavio je gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

 

Foto: T.S.
Foto: T.S.

Direktor Poljoprivredne škole u Vranju Saša Radičević kaže za Kurir da je iz godine u godinu sve veće interesovanje svršenih osnovaca za zanimanje poljoprivredni tehničar.

 

"Dualnim sistemom obrazovanja povezali smo teorijsku i praktičnu nastavu i potpisali smo prve ugovore sa dokazanim privrednicima iz Vranja gde će naši đaci da obavljaju praktičnu nastavu i ko se dokaže, ko želi da radi
kasnije može da ostane u tim preduzećima. Uključićemo struku i privredu da bi napravili posao i biznis", ističe Radičević.

 

(T.Stamenković)

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

KURIR TV VESTI UŽIVO: Da li je rešena kriza u Makedoniji?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...