VAŽNO! OBUKA REZERVISTA U TOPLICI: Ko nije služio Vojsku Srbije, a ima više od 30 godina, biće obavezno pozvan!
Foto: Ministarstvo odbrane

plavi koverat važi za sve do 65 godina starosti

VAŽNO! OBUKA REZERVISTA U TOPLICI: Ko nije služio Vojsku Srbije, a ima više od 30 godina, biće obavezno pozvan!

Društvo -

PROKUPLJE - Građani Topličkog okruga, Prokuplja i drugih topličkih opština, koji nisu služili vojni rok u Vojsci Srbije, ubuduće će morati da prođu obuku za rezerviste koja je već počela da se primenjuje širom Srbije, saopštili su danas iz Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Nišu.

U saopštenju je navedeno da ih na to obavezuje Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi prema kojem se sva lica koja su napunila 30 godina života prevode u rezervni sastav, bez obzira na to da li su služila vojni rok ili nisu.

"Obuka se vrši u grupama i to u dva dela, koji zavisno od specijalnosti, traju okvirno petnaestak dana", rečeno je u Ministarstvu odbrane.

Vojna obaveza važi za sva lica do 65 godina starosti, a zakonska odredba o novom načinu popunjavanja rezervnog sastava uvedena je 2011. godine kada je služenje vojnog roka postalo dobrovoljno.

Prema tom zakonu, svaki muškarac kada napuni 30 godina postaje rezervista bez obzira na to da li je služio vojni rok s oružjem, bio na civilnoj službi ili nije služio uopšte vojni rok.

Zakon takođe predviđa da se rezervisti koji nisu služili vojni rok sa oružjem pozivaju na vojnu obavezu, ali ne precizira da li su to oni koji su služili civilno, ili nisu uopšte služili vojsku.

Pored toga, na predlog Ministarstva odbrane srednjoškolci u Srbiji ponovo će nakon 27 godina imati nastavu iz oblasti odbrane i bezbednosti, ali to neće biti poseban predmet, već će se učenici o ulozi Vojske Srbije i srodnim veštinama upoznati kroz četiri fakultativna časa, navode iz Ministarstva prosvete.

Teme koje će se u okviru te nastave obradjivati su: uloga i zadaci Vojske Srbije, vojna obaveza, kako postati oficir Vojske Srbije i profesionalni vojnik, civilna zaštita, bojni otrovi.

Predviđena je i poseta komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije u okviru predavanja o taktičko-tehničkim zborovima.

Predavanja su predviđena za učenike četvrtog razreda i biće realizovana na časovima odeljenskog starešine i držaće ih odeljenske starešine uz stručnu pomoć predstavnika Ministarstva odbrane i rezervnih vojnih starešina, navode u Ministarstvu prosvete.

Prema njihovim rečima, ovo je dobro jer će se učenici bliže upoznati sa zakonskim obavezama, pravima i mogućnostima koje nudi sistem odbrane, razviti svest o potrebi odbrane zemlje i negovati tradicionalne vrednosti i patriotska osećanja.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track