SRAMOTNO! SIN JAVNE IZVRŠITELJKE KUPIO ODUZET STAN: Porodica Aksentijević na teškim mukama!
Foto: Espreso/ Stefan Kojić

Nepravda

SRAMOTNO! SIN JAVNE IZVRŠITELJKE KUPIO ODUZET STAN: Porodica Aksentijević na teškim mukama!

Društvo -

Združena akcija "Krov nad glavom" upozorila je da je stan porodice Aksentijević na licitaciji kupio Đorđe Čolović, sin javne izvršiteljke za područje Višeg suda u Kragujevcu Danice Čolović, koja je i zamenica predsednika Izvršnog odbora Komore

Dejanu i Snežani Aksentijević iz Beograda preti iseljenje iz stana koji se nalazi na Bulevaru Arsenija Čarnojevića 52A/3, na Novom Beogradu, zbog izvršitelja i bahate banke, a da stvar bude još čudnija, njihovu nekretninu kupio je sin javne izvršiteljke!

Združena akcija "Krov nad glavom" upozorila je da je stan porodice Aksentijević na licitaciji kupio Đorđe Čolović, sin javne izvršiteljke za područje Višeg suda u Kragujevcu Danice Čolović, za koju je ovo udruženje pronašlo podatke i da je poverenica organizacione jedinice Komore izvršitelja iz Kragujevca i zamenica predsednika Izvršnog odbora Komore izvršitelja.

foto: Espreso/ Stefan Kojić

Javni izvršitelj Aleksandar Vulović do sada je pokušao dva puta da sprovede izvršenje, ali u tome nije uspeo. Dejan Aksentijević kaže za Kurir da je stan kupljen 2005, a da od 2006. otplaćuje refinansirani kredit. On i supruga su zbog nemogućnosti otplate kredita koji je podignut u švajcarcima tužili banku, tražeći raskid ugovora. - Nakon što smo dobili veštačenje sudskog veštaka ekonomske struke da je dug dvostruko manji u odnosu na ono što banka potražuje, banka pokreće prodaju stana, za koji smo do tada isplatili 87.000 evra. Banka nas je brže-bolje tužila. Za vreme trajanja tog procesa, u Višem sudu u Beogradu banka je pokrenula proces preko Trećeg osnovnog suda, koji je dozvolio izvršitelju da sprovede aukciju i proda stan. Izvršitelj se pojavio samo dva puta, i to kada je bilo zakazano iseljenje, nikada se nije pojavio ni kupac da pogleda stan, niti su vršene procene nekretnine - priča Dejan.

foto: Espreso/ Stefan Kojić

On dodaje da je izvršitelj obaveštenje o prodaji stana poslao, ali na staru adresu u Kragujevcu, gde niko od Aksentijevića ne stanuje od 2005. godine. - I pored krivične prijave prema kojoj je u toku postupanje u Višem javnom tužilaštvu, na šta ga je naš advokat upozorio, i pored žalbi Komori izvršitelja, Ministarstvu pravde, Trećem osnovnom sudu i Višem sudu, bilo je zakazano iseljenje iz stana - kaže Dejan. On tvrdi da banka nije imala pravo da proda njihov stan, kao i da je bilo nepravilnosti u postupku zbog kojih su predali krivične prijave: - Prvi razlog je što u ugovoru postoje dva korisnika, supruga i ja, a založnu izjavu sam dao samo ja. Takođe, supruga je kao korisnik ugovora i vlasnica 50 odsto stana imala pravo preče kupovine, ali ona ne samo da nije pozvana na aukciju nego nije ni bila obaveštena da se aukcija održava. Javna izvršiteljka Danica Čolović, čiji je sin kupio stan porodice Aksentijević, nije odgovarala na pozive Kurira, a ni na mejl koji smo joj uputili.

Šta je znala Danica Čolović Uigran tim

Kako otkriva izvor Kurira, javni izvršitelj Aleksandar Vulović obaveštenje o prodaji stana poslato je na adresu u Kragujevcu, gde porodica ne živi od 2005, obaveštenje o prodaji stana bilo je objavljeno i na oglasnoj tabli suda u tom gradu, gde je ponudu videla Danica Čolović. - To je jedan uigran tim, i bez obzira na to što po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju sin javne izvršiteljke koja ne postupa u konkretnom slučaju može da kupi stan, ja verujem da je ona i ranije bila obaveštena o prodaji ove nepokretnosti - otkriva izvor.

Brojke 18. novembra 2018. prodat je Dejanov stan 2005. Aksentijevići kupili nekretninu

Još jedan propust Banka nije koristila druga sredstva izvršenja

Još jedan propust koji se vidi na osnovu dokumentacije, navodi Dejan, jeste taj što se u zaključku javnog izvršitelja od 16. marta prošle godine navodi da se banci nalaže da u roku od osam dana od prijema zaključka uplati 87.910 dinara na ime predujma zbog pripremanja i vođenja predmeta. - Stan je na licitaciji prodat 15. novembra 2018, a iz priznanice se vidi da je banka uplatila troškove 16. novembra, dakle, dan nakon prodaje i sedam meseci nakon prijema zaključka. Banka u ovom procesu nije koristila druga sredstva izvršenja kako bi namirila ostatak duga - objašnjava Dejan.

Izvršitelj Aleksandar Vulović Kupac može biti sin izvršitelja koji ne postupa u ovom slučaju

Javni izvršitelj Aleksandar Vulović kaže za Kurir da je postupak bio transparentan, kao i da je Treći osnovni sud utvrdio da je reč o zakonitoj dostavi javnog izvršitelja (obaveštenje o prodaji poslao na validnu adresu). Vulović ističe da je Viši sud odbio žalbu dužnika na to rešenje, kao i da njegove pritužbe nije usvojilo ni ministarstvo ni Komora JI. - Kupac ne može biti sin postupajućeg javnog izvršitelja, kupac ne može da bude sin izvršnog dužnika u ovom datom predmetu, ali može sin nekog drugog javnog izvršitelja koji ne postupa u ovom konkretnom predmetu ili nekog - navodi Vulović.

Komora javnih izvršitelja Nema osnova za disciplinski postupak

Postupajući po pritužbi punomoćnika izvršnog dužnika Dejana Aksentijevića, disciplinski tužilac je utvrdio da u konkretnom slučaju nema nepravilnosti, niti osnova za pokretanje disciplinskog postupka, navode iz Komore javnih izvršitelja: - Upoznati smo sa tim da je nepokretnost na javnoj prodaji kupio sin D. Č. Ova okolnost nije od značaja za konkretan izvršni postupak, niti je u suprotnosti sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, koji u članu 169 propisuje ko ne može biti kupac u izvršnom postupku i odnosi se na srodnike i zaposlena lica i druga lica koja kao službena lica učestvuju u konkretnom izvršnom postupku.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Espreso.co.rs/ Stefan Kojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track