MINISTARSTVO TRAŽI SMENU DEKANA GRAĐEVINSKOG FAKULTETA U NIŠU: Zapošljavao decu kolega, sad ostaje bez funkcije
Foto: Profimedia

nepotizam

MINISTARSTVO TRAŽI SMENU DEKANA GRAĐEVINSKOG FAKULTETA U NIŠU: Zapošljavao decu kolega, sad ostaje bez funkcije

Društvo -

Ministarstvo prosvete zatražilo je smenu dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, Petra Mitkovića pošto je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je zaposlio sina i ćerku svojih kolega. Kako se navodi, sednica Saveta fakulteta na kojoj je trebalo da bude razmatran ovaj zahtev odložena je do daljnjeg, tako da je Mitković i dalje na funkciji dekana, piše Blic.

Predsednik Saveta Fakulteta Miomir Vasov kaže za list da će na sledećoj sednici biti doneta odluka o ovom zahtevu. "Ta sednica biće zakazana u narednim danima. Zahtev Ministarstva biće sagledan i odluka Saveta će biti dostavljena odgovarajucoj službi Ministarstva u zahtevanom roku. O tome da li ce Mitković biti smenjen u skladu sa zakonom, odlucice Savet ili Ministarstvo", rekao je Vasov.

Prema pisanju lista, Agencija je tražila smenu Petra Mitkovića jer je zaposlio ćerku prodekana, te sina člana Saveta fakulteta za asistenta, dok je u isto vreme prodekan Fakulteta potpisao ugovor o radu sa dekanovim sinom. Optužbe o nepotizmu izneo je u javnost i Petar Pejić još 2016. godine, kada je konkurisao za mesto asistenta. On je naveo da je bio bolji kandidat od ćerke prodekana i supruge profesora, koje su dobile posao, a nakon toga je Upravni sud poništio konkurs.

U Ministarstvu prosvete potvrdili su da je upućen zahtev za smenu Mitkovića, jer funkciju dekana "ne može obavljati neko ko ima preporuku za razrešenje od Agencije za borbu protiv korupcije".

"Imajući u vidu zakonske odredbe, obaveza je Saveta Fakulteta da konstatuje prestanak dužnosti organu poslovođenja, imenuje vršioca dužnosti, kao i da pokrene postupak izbora novog dekana", kazali su u Ministarstvu. Inače, list navodi, da je Mitković jedan od tri dekana koji su ostali na toj funkciji odlukom Saveta Univerziteta u Nišu, iako je Agencija za borbu protiv korupcije tražila njihovo razrešenje zbog nepotizma.

Osim Mitkoviću, Senat je prošle godine potvrdio mandate i Milovanu Bratiću, dekanu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, te Suzani Kostić, dekanu Fakulteta umetnosti.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track