NA CENI DRŽAVNA DIPLOMA: Studenti Ekonomskog fakulteta najlakše dolaze do posla
Foto: Privatna arhiva

istraživanje

NA CENI DRŽAVNA DIPLOMA: Studenti Ekonomskog fakulteta najlakše dolaze do posla

Društvo -

U kompanijama prednost daju diplomama sa državnog fakulteta, pokazalo istraživanje Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu. Kroz praksu i saradnju dolazi se brže do posla, kaže dekan ovog fakulteta

- Procentualno gledano studenti državnog Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu najlakše se zapošljavaju od svih fakulteta ekonomske struke, a istraživanja su pokazala da se oni i najbrže zapošljavaju - kaže za „Kurir“ dr Petar Veselinović dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, inače najstarijeg fakulteta na Univerzitetu u Kragujevcu. Prema njegovim rečima, strategija menadžmenta Ekonomskog fakulteta usmerena je na uspostavljenje saradnje sa svim važnijim kompanijama i institucijama u Srbiji, kako bi se, kroz praksu studenata, došlo do željenih radnih mesta posle završetka studiranja.

- Upravo se to pokazalo kao najplodnosnije za zapošljavanje studenata kada završe Fakultet, jer predstavlja zaokruživanje jednog procesa u kome se spajaju nauka i praksa. Saradnja Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu sa kompanijama iz finansijskog i realnog sektora, kao i državnim insitutcijama, sve više dovodi do stvaranja kadrova koje tržište radne snage brzo apsorbuje. Logično je da se kompanije opredeljuju za kadrove u koje imaju uvid, odnosno za koje znaju kako su školovani i koji period su, tokom studiranja, provodili na stručnoj praksi u njihovim redovima - kaže dekan Veselinović.

U tom pravcu, Ekonomski fakultet u Kragujevcu potpisao je ugovore o saradnji koji, pored ostalog, obuhvataju i mogućnost obavljanja stručne prakse studenata, sa brojnim bankama, osiguravajućim kompanijama i poznatim svetskim i domaćim preduzećima. Pored njih i potpisane memorandume o saradnji sa državnim institucijama i organizacijama: Turističkom organizacijom grada Kragujevca, Šumadija sajmom, Narodnim muzejom u Kragujevcu, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Knjaževsko-srpskim teatrom. Osim navedenih institucija, Fakultet ima uspešnu saradnju sa Narodnom bankom Srbije, Komisijom za zaštitu konkurencije Republike Srbije i Beogradskom berzom.

- Inače, Ekonomski fakultet u Kragujevcu ove godine upisuje 250 studenata na teret državnog budžeta i 350 tzv. samofinansirajućih studenta, uz nepromenjen iznos školarine već punih šest godina - kaže dekan Veselinović.

(Kurir.rs / D.I.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track