POSLE PISANJA KURIRA SPREČENA ZARAZA: Crkotine svinja odnete u kafileriju
Foto: Privatna Arhiva

"PKB Imes"

POSLE PISANJA KURIRA SPREČENA ZARAZA: Crkotine svinja odnete u kafileriju

Društvo -

Nakon pisanja Kurira, veterinarska inspekcija naložila je da se crkotine svinja sa farme "Farkaždin" kraj Zrenjanina odnesu u kafileriju kako bi se uklonila opasnost od izbijanja zaraza, što je juče i učinjeno.

Problem radnika kojima mesecima kasne plate i nemaju zdravstvene knjižice, kao i pomor svinja na farmi Industrije mesa "PKB Imes" zbog gladovanja urgentno će morati da reši stečajni upravnik, koji je u petak postavljen, poručuju nadležni za Kurir.

Podsetimo, "PKB Imes" je upao u ozbiljne finansijske probleme usled kojih se, prema tvrdnjama radnika, farma kraj Zrenjanina mesecima suočava sa nestašicom stočne hrane, zbog čega svinje gladuju, grizu jedne drugu, a dnevno ugine i do 60 svinja, što je do tri puta više od normalnih okolnosti.

Radnici su upozorili i da firma nema para da plaća kafileriju, zbog čega crkotine sahranjuju u krugu fabrike, što može biti izvor zaraza.

Posle pisanja našeg lista o ovoj temi, iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da su upoznati sa situacijom u "PKB Imesu" i da će, prema njihovim saznanjima, stečajni upravnik odmah po dobijanju rešenja preduzeti konkretne mere kako bi u najkraćem mogućem roku rešio probleme radnika i gladovanja svinja na farmi. - Takođe, nema opasnosti od zaraze jer su sve crkotine odnete u kafileriju - navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva privrede takođe poručuju da je za situaciju u "PKB Imesu" nadležan stečajni upravnik, jer je reč o privatnom stečaju. Postavljeni stečajni upravnik Ljubiša Perović, međutim, kaže da još nije dobio rešenje suda o tom postavljenju, te da još nije ni upoznat sa slučajem. - Ako je tako kao što pričaju radnici, onda je stanje urgentno i čim dobijem rešenje, pokušaću da nađem sredstva da se svinje nahrane - rekao je Perović za Kurir.

SUKOB SVAĐA RADNIKA I DIREKTORA

foto: Privatna Arhiva

Miladin Bulatović, radnik farme "Farkaždin", potvrdio je da su crkotine juče odnete u kafileriju, ali kaže da opet nemaju hranu za svinje. Direktor firme Rajko Latinović, međutim, tvrdi da stanje nije alarmantno kako pričaju radnici. - Svinje imaju hranu, ali je ona nekvalitetna i zato umiru u većem broju. Radnici s kojima vi razgovarate preuveličavaju situaciju iz osvete zbog naših nerešenih problema - rekao je Latinović.

BRANISLAV GULAN DRŽAVA MORA DA SPREČI ZARAZU

foto: Printscreen

Agroekonomski analitičar Branislav Gulan ističe da država ne sme da dozvoli izbijanje zaraza na farmi i da sada mora da reši problem u "PKB Imesu", iako je reč o privatnoj firmi. - Za stanje u privatnoj firmi odgovoran je vlasnik i država ne treba da interviše. Ipak, ovde je delom i država krva, jer je to posledica nakaradne privatizacije u poljoprivredi, gde je svaka treća privatizacija propala. Od početka naviknute na državnu pomoć, te firme nisu bile spremne za tržišnu konkurenciju - ocenio je Gulan.

STATISTIKA 3.000 svinja ima na farmi "Farkaždin" 60 svinja crkne u proseku dnevno 124,6 miliona dinara u blokadi račun "PKB Imesa"

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track