CENTRALNO OBELEŽAVANJE U NIŠU: Vojna parada na godišnjicu NATO agresije!
Foto: Dragana Udovičić

Sećanje na žrtve bombardovanja

CENTRALNO OBELEŽAVANJE U NIŠU: Vojna parada na godišnjicu NATO agresije!

Društvo -

Centralno obeležavanje 20 godina od početka NATO agresije na Saveznu republiku Jugoslaviju biće održano 24. marta u Nišu, kada će biti održana najveća vojno-policijska parada u modernoj istoriji Srbije.

Građani će tog dana u večernjim satima, u vreme početka NATO agresije, moći da vide 1.500 obučenih specijalaca, opremljenih i odevenih po najmodernijim standardima, osam do deset "migova 29" i 19 novih helikoptera.

Načelnik Generalštaba, general-potpukovnik Milan Mojsilović, najavio je da će tada poleteti "migovi" kojima raspolaže VS i predstaviti se građanima, pored ešalona vojske i policije i pored motorizovanih ešalona.

- Naravno da nećemo moći da pokažemo sve čime raspolažemo, ali ćemo pokazati svoju sposobnost, a sve u cilju uverenja da je Vojska spremna i motivisana da ispuni sve zadatke ili za krizu u regionu. Figurativno rečeno, VS je mnogo jača u odnosu na jučerašnji dan, a biće jača sutra u odnosu na danas. Raspolažemo sa 14 "migova", od kojih je 10 u Srbiji, a četiri se nalaze na remontu u Belorusiji - kazao je Mojsilović i dodao da se čeka dan kada će stići helikopteri.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će 24. marta u Nišu biti obeležena godišnjica bombardovanja na državnom nivou, a pored vojne parade, biće održan i moleban koji će obaviti patrijarh Irinej i arhijereji srpske crkve.

- Prošlo je 20 godina od NATO agresije na jednu suverenu zemlju, koja nije vođena samo bombama iz vazduha već je vođena gotovo svim sredstvima, političkim, medijskim... Ono što se dogodilo je bila agresija na jednu suverenu zemlju, koja to ničim nije zaslužila, a podnela je strašne žrtve - rekao je Vučić i pozvao "Nišlije, jug i jugoistok Srbije da dođu da vide svoju vojsku":

- Strašno je kakve je žrtve naša zemlja imala, od male Milice i Sare do mnogih vojnika i policajaca koji su stradali, a koji su samo štitili zakon. Na dostojanstven način ćemo se, tačno na godišnjicu u Nišu, koji je bio više puta razaran, obratiti građanima.

Da podsetimo, 2014. godine je u prestonici Srbije, povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, održana grandiozna vojna parada "Korak pobednika", kojoj je prisustvovao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Crna statistika U Nišu tokom bombardovanja poginulo 44 ljudi U Nišu su, prema zvaničnim podacima, tokom NATO agresije poginula 44 vojnika i civila, dok je tokom 78 dana bombardovanja, koje je prvi put u istoriji izvedeno bez odobrenja Saveta Ujedinjenih nacija, poginulo oko 2.000 civila, 1.000 vojnika, a načinjena je materijalna šteta koja se procenjuje na 30 milijardi dolara. Prošle godine državna ceremonija godišnjice bombardovanja održana je u Aleksincu, a prisustvovali su državni vrh i nekoliko hiljada građana.

Milan Mojsilović: Na Kosovu stabilno, ali nepredvidivo

Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović rekao je povodom pojačanog prisustva policije na severu Kosova i Metohije da je bezbednosna situacija "stabilna,l ali nepredvidiva". - Odgovornost na pripadnicima Kfora je da obezbede stabilno stanje na čitavoj teritoriji KiM. Zainteresovani smo za naše građane ne samo na severu Kosmeta nego i na jugu, na čitavoj teritoriji. Predsednik je opredeljen za mirno rešenje pitanja KiM, pa se trenutno ne razmatra vojno uključivanje u rešavanje tog pitanja, ali ja kao vojnik tu mogućnost ne mogu da isključim - naveo je Mojsilović.

Brojke

  • Građani će tog dana moći da vide:
  • 1.500 obučenih specijalaca
  • 10 "migova 29"
  • 19 novih helikoptera

Kurir.rs/Jelena Pronić/Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track