ZAKON NAJAVLJEN NA KONFERENCIJI ADRIJA MEDIJA GRUPE! Ministar Nedimović: Bezbednost hrane na prvom mestu
Foto: Shutterstock

Usvojeno

ZAKON NAJAVLJEN NA KONFERENCIJI ADRIJA MEDIJA GRUPE! Ministar Nedimović: Bezbednost hrane na prvom mestu

Društvo -

Skupština Srbije usvojila akt koji će omogućiti veću zaštitu zdravlja i interesa potrošača i koji je ministar poljoprivrede ocenio kao veoma važan

Novi zakon o bezbednosti hrane - čije je izmene krajem novembra 2018. na konferenciji "Adrija medija grupe" pod nazivom "Lideri transformacije društva" najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i koji će obezbediti visok nivo zaštite života i zdravlja ljudi i interesa potrošača - usvojen je juče u Skupštini Srbije.

Zakon će omogućiti i efikasno funkcionisanje unutrašnjeg i međunarodnog prometa, a iz njega je izuzeta genetski modifikovana (GM) hrana, koja je definisana drugim propisom. Iako su izuzimanje GM hrane iz zakona opozicione stranke ocenile kao uvođenje GM proizvoda na mala vrata, ministar Nedimović je te kritike odbacio i istakao da je bezbednost hrane na prvom mestu kako zbog građana, tako i zbog izvoza.

Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane uvodi se novi koncept kojim su obuhvaćeni svi sektori u lancu hrane, uključujući i proizvodnju hrane za životinje, primarnu proizvodnju, skladištenje, transport hrane i maloprodaju, čime je sistem bezbednosti hrane u Srbiji postao sveobuhvatan i integrisan.

U obrazloženju zakona navedeno je da se njegovim donošenjem osiguravaju uslovi za strateško upravljanje sistemom bezbednosti hrane i hrane za životinje preko bolje organizacije, odnosno jasnije podele nadležnosti i koordinacija nadležnih inspekcija.

foto: Marina Lopičić

Ministar Nedimović za Kurir kaže da je usvojenim zakonom napravljen izuzetno važan iskorak u zaokruživanju sistema bezbednosti hrane u Srbiji: - Jedna od najznačajnijih novina je dobijeni pravni okvir za Direkciju nacionalnih referentnih laboratorija koji omogućava punu kontrolu nad radom svih akreditovanih laboratorija u zemlji, ali i sprovođenje superanaliza svake eventualne sumnje koja se pojavi u lancu sistema bezbednosti hrane. Na taj način država će biti u stanju da ostvari potpunu zaštitu tog sistema, kao i da svojim analizama s punom sigurnošću stavi tačku na svaku moguću spekulaciju u tom pogledu.

On ističe da novi zakon omogućava da se tzv. viškovi hrane doniraju bankama hrane i potom iskoriste za najugroženije kategorije stanovništva, što do sada nije bio slučaj.

Novim zakonom predviđeno je osnivanje Saveta za bezbednost hrane, koji je zadužen za davanje naučnog mišljenja i pomoć nadležnim organima, kao i za preduzimanje hitnih mera.

Adrija medija grupa O značaju zakona 16. aprila

Značaj novog zakona i njegove implementacije biće jedna od tema konferencije "Bezbednost hrane - budućnost zdrave Srbije", koju "Adrija medija grupa" organizuje 16. aprila.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track