POČELA SEZONA ALERGIJA: Vrebaju poleni breze, javora, vrbe i hrasta! POGLEDAJTE KALENDAR CVETANJA
Foto: Profimedia

Agencija za zaštitu životne sredine Srbije

POČELA SEZONA ALERGIJA: Vrebaju poleni breze, javora, vrbe i hrasta! POGLEDAJTE KALENDAR CVETANJA

Društvo -

Simptomi, među kojima su najčešći kijanje, curenje nosa, suzne oči i svrab, počinju već krajem marta i aprilu jer je tada u vazduhu prisutno 16 vrsta polenovih zrna

BEOGRAD - Ove nedelje koncentracije alergenog polena breze, javora, vrbe i hrasta imaju tendenciju porasta, a srednje vrednosti beleže poleni tise, čempresa, topole i bresta, pokazuju podaci Agencije za zaštitu zizvotne sredine Srbije (SEPA).

Prethodne nedelje, u Beogradu su zabeležene niske ili srednje koncentracije tih alergena, a jedino je polen jasena imao više vrednosti i to početkom nedelje.

Mirjana Mitrović, rukovodilac Državnog monitoringa alergenog polena u Agenciji, kaže za da je trenutno "aktuelan" polen drveća, i to bresta, jasena, javora, čempresa, ali i topole.

foto: Profimedia

U narednom periodu očekuje se intenzivnije cvetanje breze, koja ima najveći alergeni potencijal, kaže Mitrović.

Ipak, nemaju sva zrna intentenzivno jake komponente, ali unakrsnim kombinacijama s drugim alergenima pojačavaju simptome, kaže Mitrovićeva.

Cvetanje je već počelo, mada za sada nisu zabeležene prekogranične vrednosti, objasnila je ona.

Mitrovićeva navodi da bi svi oni koji pate od polenske alergije trebalo u dogovoru s lekarom sa terapijom da počnu 10 do 15 dana ranije, pre nego što dođe do prekoračenja koncentracije alergena u vazduhu.

Ona je savetovala da svi koji imaju problema sa alergijama izbegavaju da budu u prepodnevnim satima u prirodi, kad je koncentracija najveća, da ne suše veš na otvorenom, kao i da operu kosu i promene odeću po ulasku u kuću kako se polen ne bi zadržao.

foto: Beta/Sinhua

Mitrovićeva kaže da simptomi, među kojima su najčešći kijanje, curenje nosa, suzne oči i svrab, počinju već krajem marta i aprilu jer je tada u vazduhu prisutno 16 vrsta polenovih zrna, i ako nema kiše obično se tada registruju prekogranične vrednosti.

Inače, merenja alergenog polena u vazduhu, na svim mernim mestima u Srbiji, SEPA je počela od februara. Merenja na 20 mernih mesta, plus pet mernih mesta u Vojvodini, trajaće do novembra, a prate se 24 alergene vrste.

Sve informacije o koncentracijama i vrstama koje su izmerene sa uzoraka, mogu se naći na sajtu www.sepa.gov.rs. Podaci nisu trenutni, već od prošle nedelje, a u poslednjoj koloni navodi se tendencija za tekuću nedelju. Tendenciju stručnjaci agencije daju na osnovu meteoroloških parametara i dugogodišnjeg iskustva.

Kalendar cvetanja

Prema kalendaru cvetanja, najpre počinje sezona cvetanja kod drveća - leska, jova, tuja, zatim breza, vrba.

foto: AP/Ilustracija

Potom, u aprilu i maju počinje cvetanje trave i korova, koje može da potraje i do oktobra.

Blaga zima i pocetak proleća sa veoma toplim danima uzrokuju burno otpuštanje polena u ovom periodu, ukazuju stručnjaci.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track