Najnovije vesti

STRAŠNO! OVE PTICE U SRBIJI PRED IZUMIRANJEM, A SAD IH I TRUJU: Nađen beloglavi sup u Uvcu, sumnja se ga je neko otrovao (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook

uništavanje životinjskih vrsta

STRAŠNO! OVE PTICE U SRBIJI PRED IZUMIRANJEM, A SAD IH I TRUJU: Nađen beloglavi sup u Uvcu, sumnja se ga je neko otrovao (FOTO)

Društvo

Čuvari rezervata Uvac su, nakon prijave meštana iz Rutoša, pronašli odraslog beloglavog supa koji je bio u strašno lošem stanju. Ptica je prilikom pronalaženja povraćala, a Fond za zaštitu ptica grabljivica sumnja da se radi o trovanju.

"Dok se mi trudimo da brinemo o svakoj ptici dešavaju se i ovakve stvari. Čuvari rezervata Uvac su na prijavu meštana iz Rutoša našli zanemoćalog odraslog beloglavog supa. Ptica je povraćala pa je sumnja pala na trovanje. Srbija je jedina zemlja u Evropi gde nije beleženo trovanje supova zadnjih 10 godina. Jedan od razloga što smo ih sačuvali je i to što su nas meštani podržali i ne postavljaju otrovne mamce u prirodi. Čuvari su pretražili okolinu i obližnju koloniju Radoinja, jer najviše otrovanih supova nalazili smo u kolonijama ili mestima okupljanja posle trovanja. Na svu sreću nije nađena ni jedna otrovana životinja pa će biti uzorci poslati na toksikološku analizi", objavio je fond na svom Fejsbuk profilu.

Oni kažu da je prosto čudo da se još neka ptica nije otrovala, s obzirom da se one hrane grupno. 

"Čuvari će nastaviti da pretražuju teren ali posle trećeg dana naglo opada verovatnoća da će se naći još neka uginula ptica", dodali su iz fonda.

(Kurir.rs/Foto: Printscreen Facebook)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...