KOSOVSKI ALBANCI NAM UKRALI 550.000 KUBIKA ŠUME: Oštetili Srbiju za 3 milijarde dinara!
Foto: Profimedia

lopovluk

KOSOVSKI ALBANCI NAM UKRALI 550.000 KUBIKA ŠUME: Oštetili Srbiju za 3 milijarde dinara!

Društvo -

Od 1999. godine na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom bespravno je posečeno 550 hiljada kubika šume vredne dve i po do tri milijarde dinara, rekao je Predrag Aleksić iz Srbijašuma nakon posete šumskog gazdinstva "Boranja". Aleksić je govoreći o stanju šumskog fonda kao i o bespravnoj seči u našoj zemlji, a povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, rekao da kada je reč o krađi u državnim šumama, da je reč o zanemarljivim količinima.

Međutim, kaže, jedini ozbiljan problem sa bespravnim šečama postoji na administrativnoj liniji sa KiM gde su, ističe, ogromne štete.

"Oko 550 hiljada kubika, u vrednosti 2,5 do tri milijarde dinara je načinjena šteta od 1999. godine do sada od strane Albanaca sa KiM", kaže Aleksić.

Ljudi svojim neodgovornim ponašanjem ozbiljno ugrožavaju šumske resurse u svetu, objašnjava Aleksić, a podseća da je početkom 18. veka, oko 80 procenata Srbije bilo pod šumama.

"A 1903. godine, samo jedna trećina. Posle Drugog svetskog rata pošumljenost u Srbiji je pala ispod 20 procenata", što Aleksić ocenjuje kao "najveću ekološku katastrofu na ovim prostorima".

Procena je, kaže, da će površine pod šumama u narednih 20 godina u Srbiji doći do svog optimuma, a već sada je, kaže, naša zemlja kada je reč o pošumljenosti u svetskom proseku sa 31 do 33 posto teritorije pod šumama.

Svetski dan šuma ove godine obeležava se pod temom "Šuma i edukacija" a obeležen je danas i na šumskom gazdinstvu "Boranja" u Loznici na demonstracionim površinama na kojima se obavlja obuka inženjera šumarstva.

Direktor Uprave za šume Saša Stamatović kaže da je današnji dan prilika da se ukaže na značaj šuma i radi na obrazovanju.

"Ove godine smo rešili da obeležimo ovaj dan sadnjom znanja umesto sadnjom drveća", poručio je Stamatović. Dodaje da se na godišnjem nivou površina pod šumama u Srbiji poveća za oko 5.000 hektara.

Današnja obuka za praktičnu primenu uputstava za gazdovanje pojedinim tipovima šuma, a sa ciljem primene "celoživotnog učenja" u šumarstvu Srbije, organizovana je u okviru projekta koji zajednički realizuju Savezno ministarstvo za hranu i poljoprivredu Nemačke i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za šume, zajedno sa Komorom inženjera šumarstva Srbije, JP "Srbijašume" i JP "Vojvodinašume".

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track