ONI SU PROŠLI PAKAO U KARAULAMA: Neki od njih su sa 18 godina otišli da se bore na Kosovu! NJIHOVA SEĆANJA SU NEIZBRISIVA (FOTO)
Foto: T.S.

sećanje na ratne dane

ONI SU PROŠLI PAKAO U KARAULAMA: Neki od njih su sa 18 godina otišli da se bore na Kosovu! NJIHOVA SEĆANJA SU NEIZBRISIVA (FOTO)

Društvo -

Povodom obeležavanja 20. godišnjice NATO bombardovanja, prijem za borce ovog kraja i pripadnike MUP-a, koji su tokom borbenih dejstava 1998. godine i za vreme trajanja bombardovanja na SRJ 1999. godine bili na strateški važnim uporištima i čuvali bezbednost sunarodnika priredili su gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i predsednik Skupštine dr Dejan Tričković.

Treću godinu za redom sa starešinama i vojnicima sa karaula „Košare”, „Paštrik”, „Gorožup”, „Morina” i „Deva” evociraju se uspomene na teške dane i borbe vođene u dubini teritorije KiM. Minutom ćutanja odata je počast poginulim borcima koji su dali živote za odbranu naše zemlje.

1 / 5 Foto: T.S.

“Današnje druženje, ovo okupljanje odraz je pre svega poštovanja, za vaše nesebično požrtvovanje i časna dela u odsudnim trenucima za našu zemlju. Vi i vaši životi stavljeni ste na krajnji ispit patriotizma i pokazali nam da istinsko rodoljublje još uvek prebiva u našim genima”, rekao je gradonačelnik i dodao: „Period bomardovanja dug je 78 dana, plač I jecaj nadvijali su se nad celim Pčinjskim okrugom. Čitava Srbija žalila je svoje najmilije. Mnogi od vas po prvi put su obukli uniforme, mnogi od vas ostavili su kod kuće svoje najdraže i javili se na dužnost čuvanja otadžbine. Vaš cilj bio je život Srbije. Ovaj kraj, ovaj deo juga, nikada neće zaboraviti vaše podvige. Za to se zalaže lokalna samouprava i upravo zbog toga evociramo teške uspomene. Ne smemo žmuriti na vaše ratne dane, na podvige duž linije odbrane srpske zemlje. Čuvali ste nas u ratu, naša je moralna obaveza da vas mi sačuvamo u miru” .

Predsednik Skupštine zahvalio se borcima na prisustvu i poručio da je potrebno govoriti o tim teškim ratnim danima zbog mladih naraštaja i zbog pravde i istine. Svedoci smo pokušaja da se sva krivica za bombardovanje pripiše Srbiji, što ne smemo dozvoliti”, rekao je Tričković.

Prisutnima se obratio i potpukovnik u penziji Dragutin Dimčevski koji je podsetio da je ratna godina za jedinice na KiM počela 1998.godine.

„Hvala vam što nas se sećate, što niste zaboravili na mnoge ljude koji su tada bili mladići. Ovu tradiciju treba nastaviti i dalje, kako zbog nas samih, tako i zarad istine“, rekao je on.

Zahvalnost gradonačelniku za organizovanje prijema uputio je i Dalibor Trajković, koji je istakao da je lokalno rukovodstvo uvažilo neke od zahteva koji su izneti na prethodnim razgovorima.

“Učesnik sam ovog skupa već tri godine drago mi je da je neko dao značaj borcima koji su se zajedno sa vojskom borili za našu zemlju”, rekao je Trajković.

Vlastimir Stamenković iz Vranja kao redovni vojnik sa samo18 godina otišao je na Kosovo. Sećanja na taj deo života za njega su neizbrisiva.

“Otišao sam na Kosovo kao pripadnik vojne policije 27. jula 1998. iz petog bataljona sa Topčidera, otišli smo pravo u Dečane. Zatekao sam užasan prizor. Nalazili smo srpske žrtve spaljene, silovane tačno se vidi šta je rađeno sa njima. Došlo je naređenje sa vrha 15. oktobra da se povlači sva vojska, matične jedinice da se vraćaju u svoje kasarne. Bilo nam je drago vraćamo se, mislili smo da je kraj rata. U stvari otišle su naše starešine, a nas 28 u vodu smo ostali sami iznad manastira Dečani, u zgradi bez vode i hrane. Mi smo tri dana bili tamo do 18.oktobra kad je došao 52. bataljon vojne policije iz Prištine po nas da nas preuzme i budemo pod njihovom komandom. Svaka čast momcima graničarima koji su sve vreme bili na granici. Prošao sam svaku karaulu”, kaže Stamenković za Kurir.

U nedelju 24. marta, tačno u podne, kraj Spomenika poginulim vojnicima, policajcima i građanima u oružanim sukobima i NATO agresiji od 1990. do 2003. godina ispred Galerije Narodnog muzeja u Vranju, biće održan komemorativni skup. Govoriće gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, a biće položeni i venci i cveće na spomenik u znak poštovanja prema poginulima.

T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track