Najnovije vesti

PILOT OBORENOG F-117 POVERIO SE ZOLTANU DANIJU: Kajem se što sam bacao bombe na srpsku decu! Mislio sam da vam donosim slobodu! PRVA ŠOK ISPOVEST DEJLA ZELKA O NATO BOMBARDOVANJU SRBIJE!
Foto: Profimedia

NATO agresija

PILOT OBORENOG F-117 POVERIO SE ZOLTANU DANIJU: Kajem se što sam bacao bombe na srpsku decu! Mislio sam da vam donosim slobodu! PRVA ŠOK ISPOVEST DEJLA ZELKA O NATO BOMBARDOVANJU SRBIJE!

Društvo

Da sam znao pravu istinu o situaciji u Srbiji, ne bih učestvovao u bombardovanju, poverio se Dejl Zelko, američki pilot, svom sadašanjem prijatelju Zoltanu Daniju, koji je sa svojom jedinicom oborio njegov "nevidljivi" F-117A

Bombardovanje Srbije je bilo greška i da sam znao pravu istinu, ne bih učestvovao u bombardovanju Srbije!

Ovo su reči koje je američki pilot Dejl Zelko izgovorio pukovniku Zoltanu Daniju, čija jedinica je 27. marta 1999. godine oborila njegov "nevidljivi" avion F-117A.

foto: Profimedia

Dvadeset godina posle zločinačke NATO agresije, Zoltan Dani za Kurir kaže da se sa Zelkom, s kojim se u međuvremenu sprijateljio, redovno čuje.

- Verovao je da je drugačije stanje i svi piloti su bili ubeđeni da u Srbiju donose slobodu i demokratiju. Shvatio je da je pozadina svega bilo nešto drugo i da je Srbija bombardovana iz političkih razloga - priča nam Deni.

foto: Kurir

Sa Zelkom se čuo i pre nekoliko dana.

- Kaže da mu je žao što je učestvovao u bombardovanju Srbije i da su prevareni. Bili su uvereni da su dolazili iz humanitarnih razloga da poprave stanje. Da je znao pravu istinu, ne bi u tome učestvovao. Kaje se što je bacao bombe na srpsku decu - naglašava Dani.

Podsetimo, četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili su F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju "nevidljivog" steklo u Zalivskom ratu u Iraku. Pilota Dejla Zelka su američke snage uspele bezbedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume. Nekoliko godina kasnije pukovnik Dani sreo se sa Zelkom i počeli su da se druže.

foto: Profimedia

Iako je prošlo 20 godina, Dani kaže da mu se čini kao da je bombardovanje juče bilo.

- Sve je sveže. Rane su velike, i među stanovništvom i među našim saborcima, sveže su i duboke.

Nedavno istraživanje Instituta za evropske poslove pokazalo je da se 79 odsto građana naše zemlje protivi članstvu Srbije u NATO, a 64 odsto ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse zbog agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Palo mu na um Američki pilot hteo da školuje sina u Srbiji

Pilot oborenog "nevidljivog" Dejl Zelko razmišljao je da svog sina, koji svira nekoliko instrumenata, upiše u srednju muzičku školu u Srbiji, potvrđuje Zoltan Dani za Kurir. - Kod njih je skupo školovanje, pa sam mu ja predložio da ga pošalje u Srbiju. Rekao sam mu da ću ga prihvatiti kao mog sina, ali su na kraju našli rešenje u Americi - kaže Dani i dodaje da se Zelko nije plašio da pošalje dete na školovanje u Srbiju.

Centralno obeležavanje u Nišu Vučić: Mi smo žrtva NATO

Danu sećanja na žrtve bombardovanja, koji će biti obeležen danas u Nišu, prisustvovaće državni vrh, predstavnici Vojske, Crkve, diplomatskog kora i građani. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je ponosan na činjenicu "što se ne stidimo i ne plašimo da budemo žrtva i da kažemo da jesmo žrtva i da stvari nazovemo pravim imenom". - Jer ti isti su nas terali, i terali su sve naše medije, čak i državne, da to nazivaju NATO kampanjom, čak ne ni NATO bombardovanjem, nego kampanjom, kao da je to kampanja za izbore. To je NATO agresija i mi to umemo da kažemo - rekao je Vučić.

Skup u Kragujevcu Da se ne zaboravi!

Obeležavanje godišnjice agresije NATO i bombardovanja Srbije održaće se danas i u Kragujevcu. Govoriće Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, pukovnik Zoltan Dani, komandant raketne jedinice koja je oborila F-117, Albert Andijev, ruski dobrovoljac koji je izgubio oko na Košarama, i Duško Vukotić, predsednik Udruženja veterana Republike Srpske. Preko video-linka narodu će se obratiti generali Vladimir Lazarević i Božidar Delić, kao i grčki kapetan Marinos Rucidis, koji je odbio da bombarduje Srbiju 1999. godine. D. I.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...