SRPSKI HEROJI ISPISALI SVOJA IMENA NA OLTAR OTADŽBINE: Komemorativni skup stradalima u NATO agresiji u Vranju
Foto: T.S

SRPSKI HEROJI ISPISALI SVOJA IMENA NA OLTAR OTADŽBINE: Komemorativni skup stradalima u NATO agresiji u Vranju

Društvo -

Povodom 20 godina od početka NATO agresije na našu zemlju u nedelju 24. marta, tačno u podne, kraj Spomenika poginulima u NATO agresiji na platou ispred Galerije Narodnog muzeja u Vranju, održan je komemorativni skup.

Minutom ćutanja odata je počast stradalima. Sveštenstvo Eparhije vranjske služilo je parastos poginulima

foto: T.S

,,Danas se navršava dve decenije naše žive rane, dve decenije kako znamo da je naša tuga neutešna, da žal ne jenjava i da je naša bol neprolazna. 24. mart je dan kada je pre 20 godina utihnuo osmeh proleća i kada su miris cveća proterale bombe. Napad NATO alijanse na našu zemlju ispoljio je svo bezdušje svetskih sila, koje su bacajući bombe naše dane pretvorili u noći, a noći u najcrnju tminu. Tih 78 dana nemilosrdnih napada sa neba uzimali su živote nedužnih, moralnih, časnih i nikada prežaljenih.Dan za danom kao žig nosimo sećanja bestijalnog napada devetnaest zemalja na časne ljude, na ponosit narod. Svaka bomba gađala nas je nepravdom, a svaka eksplozija ubijala svaku čovečnost, moralnost i svetske zakone. Srpski heroji tog vremena ispisali su svoja imena na oltar otadžbine. Ta imena odevala su uniforme, ta imena nosila su deca, ta imena bila su naša najmilija. Spominjemo ih i danas, dok nam ožiljci nepokornosti vlaže oči, ističemo prošlost koju ne umemo i ne želimo da zaboravimo", rekao je u obraćanju na komemorativnom skupu gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković..

foto: T.S

Milenković je kazao da ne treba zaboraviti prošlost, ali da naš cilj mora biti bolja budućnost.

”Srpska istorija je puna stradanja, a nama je u amanet ostavljeno da za ovu zemlju živimo. Kažu da je mudrost onda kada razum nadvlada osećanja. Zato je naš odgovor vešt diplomatski kurs za koji se zalaže državni vrh. Ne treba zaboraviti prošlost, ali naš cilj mora biti bolja budućnost. Naša politika ne treba da bude put ka miru, već je mir jedini put. Ako se dovoljno potrudimo, neprijatelja prevešćemo u prijatelja. Zbog toga svi naši napori trebaju biti usmereni na očuvanje jedinstva, stabilnosti i samostalnosti", poručio je gradonačelnik dr Milenković.

Na komerativnom skupu prisutnima se obratio srednjoškolac Novak Đurić rekavši da je rođen tri godine nakon bombardovanja i “da nije mogao da sa svojim narodom podeli tu nezasluženu patnju”.

foto: T.S

“Budite uvereni da mladi itekako znaju i pamte NATO zločine.Voleo bi se mladima obratiti u trenucima kada masovno napuštaju našu voljenu Srbiju. Pre nego da sednete u avion voz ili autobus i napustite svoju domovinu osvrnite se na sve grobove i spomenike podignute onima koji su najvredniji dar, život dali zbog svih nas kako bi slobodno živeli u našoj zemlji. Najlakše je otići i to mnogi rade ali pomislite i na to da su svi oni koji su pre 20 godina, a i godinama unazad kroz našu istoriju sve rizikovali i koji su sve izgubili mogli isto da učine da odu da se ne vrate. Od 1999. godine svet se nepovratno promenio i mnogi počinju da bivaju svesni šta je laž, a šta istina baš se zato i dalje treba boriti za istinu, za pravdu protiv zaborava”, kazao je Đurić.

foto: T.S

Delegacije Grada Vranja, Vojske, Policije, BIE, Gradske opštine Vranjska Banja, boračkih organizacija i potomaka, političkih partija, zatim članovi porodica tragično nastradalih položili su vence i cveće na spomenik, i odali počast.

(Kurir.rs/T.S. Foto: T.S.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja