Najnovije vesti

HEROJ DRAGAN MILENKOVIĆ JE U MIGU 29 BRANIO SRPSKO NEBO 1999: Nismo obučavani da ginemo već da branimo otadžbinu! Pokrenuo sam avion, posle minut su pale bombe na hangar...
Foto: Printscreen YT

danas pukovnik u penziji priseća se ratnih dana

HEROJ DRAGAN MILENKOVIĆ JE U MIGU 29 BRANIO SRPSKO NEBO 1999: Nismo obučavani da ginemo već da branimo otadžbinu! Pokrenuo sam avion, posle minut su pale bombe na hangar...

Društvo

BEOGRAD - I kad smo se obučavali, mi se nismo obučavali da ginemo, nego da vršeći svoj zadatak branimo svoju otadžbinu, rekao je pilot "miga 29" Dragan Milenković koji je zajedno sa kolegama izlazio na megdan avijaciji NATO koja je pre 20 godina bombardovala Jugoslaviju.

Milenković kaže za RTS da je početak NATO bombardovanja vojska dočekala spremno i da su znali da ako oni nešto ne učine, nema ko da odbrani zemlju.

Prisećajući se prvih bombi, ovaj danas penzionisani pukovnik, kaže da je ostao na Aerodromu Batajnica da su znali da taj trenutak mora da dođe, da će krenuti bombe i bili smo spremni.

"To veče kada je trebalo da padnu prve bombe, Slobodan Perić i ja smo bili u pripravnosti broj jedan za poletanje protiv NATO agresora, u hangaru koji smo mi zvali Vranica. Po naređenju komandanta puka, pukovnika Milenka Pavlovića, dobili smo naređenje da pređemo sa avionima van objekta za koji se pretpostavljalo da će biti bombardovan u prvom naletu", rekao je pukovnik Milenković.

foto: Ministarstvo odbrane

Uspeo je da se odmakne oko 100 metara kada je prva raketa pala na objekat 127. Lovačke eskadrile.

"Pretpostavka našeg komandanta da će to biti prvi objekat za dejstvo je i dokazana, jer prva raketa koja je prošla, prošla je kroz sredinu hangara i skloništa za ljudstvo", rekao je bivši pilot.

NATO bombarderi mogli su da lansiraju raketu i pre nego što naš pilot na svom radaru primeti neprijateljski avion. Sa dometom svojih raketa, ali i pomoću "avaksa" (špijunskih aviona), NATO avioni su naše avione mogli da obaraju i iz okolnih zemalja.

Pukovnik Milenković kaže da su se piloti pripremali za takve situacije. "Uvek kada neka zemlja sprema svoje snage, ona ih sprema za odbranu i računa na neki odnos snaga koji je prilicno jednak. Nas je zadesila ta nesreća da 19 najrazvijenijih zemalja napadne jednu malu zemlju, znali smo da smo inferiorni, ali smo bili svesni da ako mi nešto ne učinimo, nema ko u ovoj državi da učini", istakao je Milenković.

Pukovnik Dragan Milenković
Pukovnik Dragan Milenković foto: Facebook

Prema njegovim rečima, svi su bili dovoljno zadojeni patriotizmom i dovoljno obučeni.

"Normalno, mlade pilote smo ostavili sa strane. Za one koji su bili obučeni rečeno je - idemo, ako mi ne preživimo, da ima ko od tih mladih naraštaja da ostane i brani ovu državu", seća se pilot. Biti tu gde su oni bili je nešto čime su se samo mogli ponositi.

"I kad smo se obučavali, mi se nismo obučavali da ginemo, nego da stanemo na neko mesto i da vršeći svoj zadatak branimo svoju otadbinu. Naše porodice su morale da učestvuju u tome, počev od trenutka obuke, gde smo se odvajali od svojih roditelja, braće, sestara, napuštali svoje društvo odlazeći negde, što se govorilo, preko sveta, u neku školu. Ali, od tog trenutka stiče se neka nova porodica, drugari, prijatelji, zajednički život, zajednički proživljeni trenuci...Ima tu neke lepote, to nije samo škola kao škola, to je škola života, a pogotovo kada dečak sa 14-15 godina zamisli da će da poleti i to mu je želja, tako nekako lakše ide", rekao je pukovnik u penziji.

I porodice su, ističe, bile ponosne na njih. "Normalno je da za sve što čovek treba da postigne mora da odvoji deo sebe", poručio je heroj koji je branio srpsko nebo.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...