ZLATIBOR LONČAR: Namera nam je da kvalitetna zdravstvena usluga bude jednako dostupna građanima u svim delovima Srbije!
Foto: Zorana Jevtić

ministar zdravlja

ZLATIBOR LONČAR: Namera nam je da kvalitetna zdravstvena usluga bude jednako dostupna građanima u svim delovima Srbije!

Društvo -

Skupština Srbije utvrdila je danas dnevni red, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar obrazlaže set zakona iz oblasti zdravstva za koje je rekao da su krovni i da će zdravstveni sistem u koji se u poslednjih pet godina ulaže mnogo više učiniti još kvalitetnijim.

"Namera nam je da kvalitetna zdravstvena usluga bude jednako dostupna građanima u svim delovima države", rekao je Lončar u parlamentu.

Lončar je obrazlažući Predlog zakona o zdravtvenom osiguranju rekao da se zakonom obezbeđuju skrining pregledi, a da će ukoliko pacijent neopravdano ne dođe na taj pregled, a kasnije oboli, učestvovati u troškovima daljeg lečenja bolesti Naveo je i da je propisano da roditelji tokom lečenja deteta od nekog teškog oboljenja imaju pravo da tokom bolovanja primaju sto dosto zarade do punoletstva deteta.

Takođe, predviđeno je da izabrani lekar može da otvori bolovanje do 60 dana umesto dosadašnjih 30.

On je naveo da će ubuduće i lekari specijalisti moća da upute pacijenta na bolničko lečenje, a ne samo izabrani lekar.

Prema njegovim rečima, predviđeno je i formiranje jedinstvene liste čekanja koju će da vodi RFZO.

Ministar je dodao i da se uvode novi osnovi osiguranja za poljoprivrednike, za lica koja obavljaju poslove javnog beležnika i izvršitelja, za one koji primaju penziju ili invalidninu isključivo od stranog nosioca osiguranja.

Kada je reč o Predlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti predloženo je, kaže Lončar, prebacivanje primarne zdravstvene zaštite na državni nivo, osim apoteka.

Apoteke, kako je objasnio, ostaju u nadležnosti lokalne samouprave.

Lončar je kazao da su olakšani uslovi za osnivanje privatne prakse, te da su unapređene odredbe koje se odnose na prekovremeni rad, uslovi za imenovanje direktoa, upravnih i nadzornih odbora.

Dnevni red je dopunjen i izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Poslanica SNS Marija Obradović rekla je da se tim izmenama, između ostalog, produžuje važenje potvrda o registraciji vozila namenjenih za poljoprivrednu proizvodnju, tako da ne prestaju da važe 3. aprila, već u slučaju promene vlasnika, promene prebivališta ili drugih podataka.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track