MINISTAR LONČAR: Od nula dinara do dve milijarde za retke bolesti
Foto: Zorana Jevtić

u toku skupštinska rasprava o amandmanima na zakona iz zdravstva

MINISTAR LONČAR: Od nula dinara do dve milijarde za retke bolesti

Društvo -

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se godišnje za lečenje obolelih od retkih bolesti izdvaja dve milijarde dinara, a da se u mandatu bivše vlasti o tome nije ni govorilo.

"Ta tema nije smela da se pomene, jer su držali sve medije i znate kako su prolazili roditelji koji bi išli da sačekaju nekog ministra ili nekog iz vlade da mu ukažu na taj problem, rekao je Lončar u parlamentu gde je u toku rasprava o amandmanima na set zakona iz oblasti zdravstva.

Lončar je ukazao da se iz budžetskog fonda sredstva ne koriste samo da bi se deca poslala na lečenje od retkih bolesti već se, kaže, šalju i na dijagnostiku, što ranije, dodaje, nije bilo ni u razmatranju.

Navodeći da su to činjenice, Lončar je rekao i da retko gde u svetu, pa i u bogatijim zemljama postoje bolnice za obolele od retkih bolesti zbog nedovoljnog broja pacijenata.

Kako kaže, postoje jedan do dva centra u Evropi koja se samo time bave.

Lončar je takođe naveo da Srbija može da bude ponosna na zdravstvene radnike, jer sve više pacijenata iz regiona i zemalja Evropske unije dolaze kod nas da se operišu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track