OVI LEKOVI SU OPASNI ZA TRUDNICE: Agencija poslala upozorenje zdravstvenim radnicima
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Pažnja

OVI LEKOVI SU OPASNI ZA TRUDNICE: Agencija poslala upozorenje zdravstvenim radnicima

Društvo -

Pojedini lekovi za lečenje oboljenja štitne žlezde, koji u sebi sadrže supstance karbimazol ili tijamazol, mogu izazvati akutnu upalu pankreasa ili dovesti do oštećenja ploda ukoliko se koriste u visokim dozama u prva tri meseca trudnoće.

Na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) objavljeno je pismo zdravstvenim radnicima u kojem se upozorava na sve rizike po pacijente koji su na toj terapiji. Ovi lekovi koristi se za lečenje prekomernog stvaranja tiriodnih hormona, pred operaciju štitne žlezde ili ukoliko predstoji lečenje radioaktivnim jodom.

- Slučajevi akutnog pankreatitisa su prijavljeni nakon terapije lekovima koji sadrže karbimazol ili tijamazol, u tom slučaju potrebno je odmah prekinuti lečenje. Nova procena dostupnih podataka iz epidemioloških istraživanja i prikaza slučajeva ukazuje na povezanost primene karbimazola ili tijamazola i pojave kongenitalnih malformacija, ako se ovi lekovi primenjuju u toku trudnoće, naročito u prvom trimestru trudnoće u visokim dozama - navodi se na sajtu Agencije, koja zajedno sa nosiocima dozvole za ove lekove potpisuje pismo i dodaje:

- Potrebno je da se hipertireoidizam kod trudnica adekvatno leči kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije kod majke i ploda. Žene u reproduktivnom periodu moraju da koriste efikasna sredstva za kontracepciju tokom lečenja karbimazolom ili tijamazolom.

Kako se navodi u dokumentu, i u uputstvu za pacijente o korišćenju lekova naći će se ova upozorenja, ali svakako nije loše u sastavu lekova pogledati da li sadrži navedene supstance. Prema procenama lekara, u Srbiji godišnje oko 3.500 ljudi oboli od bolesti štitne žlezde.

(Kurir.rs/J. Pronić Foto: Marina Lopičić/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track