KOMORA IGNORIŠE GRAĐANE: Za tri godine usvojeno samo sedam tužbi na rad izvršitelja
Foto: Shutter

Sramno

KOMORA IGNORIŠE GRAĐANE: Za tri godine usvojeno samo sedam tužbi na rad izvršitelja

Društvo -

Mizerno Broj žalbi žitelja Srbije raste iz godine u godinu, a od 1.941, koliko je ukupno podneto od 2016. do 2018, tek za nekolicinu pokrenut je disciplinski postupak

Građani Srbije su u protekle tri godine podneli ukupno 1.941 pritužbu na rad javnih izvršitelja, ali je Komora ovog esnafa samo sedam prihvatila kao osnovane za pokretanje disciplinskog postupka.

Broj pritužbi raste iz godine u godinu, tako je krajem 2016. registrovano 509 pritužbi, 2017. godine 673 pritužbe, a najviše tokom 2018. godine - 759 pritužbi, piše portal Centar za istraživanje korupcije - CIK, pozivajući se na podatke Komore javnih izvršitelja. Iz Komore su za portal potvrdili da su zbog teže učinjene disciplinske povrede razrešena četiri javna izvršitelja, i to tri tokom 2016. godine i jedan tokom 2018.

Porastom broja pritužbi, ali i njihovim odbijanjem, nisu iznenađeni u udruženju za zaštitu potrošača Efektiva, gde smatraju da je to posledica lošeg zakona koji je skrojen u interesu izvršitelja i poverilaca, a na štetu dužnika.

- Za razliku od prethodnog zakona gde se svako prekoračenje zakonskih ovlašćenja smatralo disciplinskom povredom izvršitelja, novim zakonom iz 2015. taksativno je nabrojano šta su teške disciplinske povrede, ima ih 22. Izostavljene su neke bitne stavke i kada se građani na njih žale, disciplinska komisija ih odbije jer nisu na spisku. To ne znači da izvršitelj nije prekršio zakon, pa zato građanima jedino preostaje da svoja prava traže na sudu, odnosno pišu krivične prijave protiv izvršitelja - objašnjava za Kurir Jovan Ristić iz Efektive.

S druge strane, kako napominje, budući da se ovih dvadesetak razloga za težu disciplinsku povredu razrešava u vansudskom postupku, građani koji su u tim postupcima ugroženi nemaju pravo ulaganja pravnog leka u izvršnom postupku, odnosno ne mogu da zaustave izvršenje.

- Efektiva je na ove i mnoge druge manjkavosti Zakona o izvršenju i obezbeđenju ukazala Radnoj grupi Ministarstva pravde, koja radi na izmenana ovog zakona. Rečeno nam je da se radi na reorganizaciji sistema pravnih lekova, ali ne znamo konkretno šta će biti izmenjeno i kako.

Na propuste u Zakonu o izvršenju nedavno je ukazao i Savet za borbu protiv korupcije: - Do 2012. godine izvršni zakoni su štitili dužnike, a od 2012. godine zakoni štite poverioce, prenosom nadležnosti na izvršitelje država nije našla pravičnu ravnotežu i proporcionalnost između interesa poverilaca i dužnika.

KOMORA IZVRŠITELJA PRITUŽBE MINIMALNE U ODNOSU NA BROJ POSTUPAKA

U Komori izvršitelja kažu za Kurir da je uzrok neosnovanih tužbi to što tokom postupanja po njima nisu utvrđene nepravilnosti u radu javnih izvršitelja, odnosno nije bilo osnova za pokretanje disciplinskog postupka. - Sam podatak o broju ukupno podnetih pritužbi u poslednje tri godine (nepune 2.000), u odnosu na ukupan broj predmeta u kojima su javni izvršitelji postupali (gotovo tri miliona predmeta), govori o minimalnom broju slučajeva u kojima su stranke i učesnici u izvršnim postupcima podnošenjem pritužbi iskazali sumnju u pravilnost njihovog rada - ističu iz Komore.

TABELA BROJ PRITUŽBI PO GODINAMA / 2016. 2017. 2018. neosnovano 504 673 757 osnovano 5 0 2 ukupno 509 673 759

ČINJENICE NEKE OD TEŽIH POVREDA DISCIPLINE - naplata naknade za rad ili naknade troškova suprotno Javnoizvršiteljskoj tarifi - nezakonito korišćenje sredstava s namenskog računa - ponavljanje iste radnje izvršenja ili obezbeđenja, da bi se uvećali troškovi postupka - postupanje sa stvarima i novčanim sredstvima u izvršnom postupku ili postupku obezbeđenja koje je suprotno zakonu ili ovlašćenju stranaka - povreda Etičkog kodeksa javnih izvršitelja ili Standarda profesionalnog ponašanja javnih izvršitelja koja je dovela do teškog ugrožavanja ugleda javnih izvršitelja - povreda pravila o dostavljanju rešenja ili zaključaka suda ili javnog izvršitelja zbog koje je stranka ili učesnik u postupku izgubio neko procesno pravo - određivanje, menjanje ili dodavanje sredstava i predmeta izvršenja kojim je ozbiljno narušeno načelo srazmere - određivanje, promena ili dodavanje predmeta izvršenja koji su izuzeti od izvršenja ili na kojima je izvršenje ograničeno, a koji uslede posle donošenja rešenja o izvršenju na osnovu izvršne ili verodostojne isprave

ČINJENICE Mere za lakše disciplinske povrede - opomena - novčana kazna do jedne prosečne mesečne plate sudije osnovnog suda Mere za teže disciplinske povrede - javna opomena - novčana kazna od jedne do 12 prosečnih mesečnih plata sudije osnovnog suda - privremena zabrana delatnosti javnog izvršitelja (može trajati od tri meseca do jedne godine) - trajna zabrana delatnosti javnog izvršitelja

STATISTIKA 4 izvršitelja su za tri godine razrešena zbog teže povrede discipline 22 teže disciplinske povrede prepoznaje zakon 50 disciplinskih postupaka protiv izvršitelja pokrenuto za tri godine

(Kurir/Sanja Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track