SUBOTICA U VRHU PO TRGOVINI LJUDIMA U SRBIJI: Godišnje preko 30 krivičnih prijava zbog ovog dela
Foto: Profimedia

trafiking

SUBOTICA U VRHU PO TRGOVINI LJUDIMA U SRBIJI: Godišnje preko 30 krivičnih prijava zbog ovog dela

Društvo -

Subotica je u vrhu crnih brojki trgovine ljudima, a svake godine Više javno tužilaštvo procesuira do četiri krivične prijave za to krivično delo, dok je u Srbiji ta brojka u proseku oko 31 krivične prijave za trgovinu tim žrtvama.

U Subotici je u toku dvodnevni skup sa temom „Lokalne zajednice u borbi protiv trgovine ljudima”, u okviru projekta „Od opasnosti do sigurnosti”.

Branislav Rankov, zamenik Višeg javnog tužioca kaže da se u VJT Subotica godišnje procesuiraju do četiri prijave za trgovinu ljudima, ali da subotičko VJZ sa još nekoliko gradova u Srbiji ima najviše krivičnih prijava za trgovinu ljudima.

„Žrtve su uglavnom ženske osobe od 20 do 40 godina, a ima i radne eksploatacije koja je povezana sa prostitucijom i krijumčarenjem ljudi. Koordinacija sa centrima za socijalni rad pomaže nam značajno u radu sa tim predmetima, jer sagledavamo podatke oko uslova iz kojih dolazi žrtva trgovine ljudima. Najviše slučajeva ima u VJT u Subotici, Sremskoj Mitrovici, Vranju, Novom Pazaru i još nekim gradovima, a godišnje na nivou Srbije ima 31 krivična prijava za slučajeve trgovine ljudima,”, rekao je pored ostalog Rankov.

Dvodnevni skup u Subotici namenjen je stručnjacima za tu oblast iz ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, policije, suda i lokalnih samouprava. U fokusu te složene teme bila je i stručna razmena mišljenja oko prepoznavanja žrtava trgovine ljudima, koja je stavljena i u kontekst migracija.

Obzirom da u Subotici ima dosta migranata, koordinator Udruženja „Atina”Andrijana radoičić istakla je značaj edukovanja i podrške migrantima u sklopu borbe protiv trgovine ljudima.

(Kurir.rs/N.H./Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track