Najnovije vesti

HOROR! SRBIJA PREPUNA IGRAČAKA UBICA! Roditelji, ne kupujte ovo deci, ukoliko imate kod kuće ODMAH BACITE! (FOTO)
Foto: Profimedia

Alarmantno

HOROR! SRBIJA PREPUNA IGRAČAKA UBICA! Roditelji, ne kupujte ovo deci, ukoliko imate kod kuće ODMAH BACITE! (FOTO)

Društvo

Čak sedam od 15 testiranih plastičnih proizvoda za najmlađe sadrži opasne supstance ftalate, koji uništavaju endokrini i reproduktivni sistem

Skoro svaka druga plastična igračaka na tržištu Srbije sadrži toksične supstance - ftalate, koji izazivaju poremećaje rada endokrinog sistema i štetno utiču na plodnost i na plod, alarmantni su rezultati analize Alternative za bezbednije hemikalije - ALHem.

 

foto: ALHem
foto: ALHem


Njihovo istraživanje pokazalo je da čak sedam od 15 testiranih plastičnih igračaka i predmeta za negu dece sadrži ftalate, za koje je propisana zabrana prisustva u koncentraciji iznad 0,1 odsto. U ispitivanim uzorcima su, međutim, izmerene koncentracije od 0,5 do 31,5 odsto, što je i do 300 puta više od dozvoljenog. Analizirani predmeti namenjeni deci kupljeni su u prodavnicama azijske robe široke potrošnje, kao i u specijalizovanim prodavnicama za prodaju igračaka.

 

foto: ALHem
foto: ALHem

- ALHem je o dobijenim rezultatima odmah obavestio Ministarstvo zdravlja i podneo zahtev za vanredni inspekcijski nadzor ovih predmeta, ali odgovora nadležnih institucija i dva meseca nakon prosleđenog zahteva nema. Reč je o igračkama sa kojima deca svakodnevno dolaze u kontakt tako što ih dodiruju, igraju se njima ili ih stavljaju u usta. Zato smatramo da Ministarstvo zdravlja mora da pojača inspekcijski nadzor igračaka, i to ne samo prilikom uvoza već i tokom unutrašnjeg prometa. Trgovci igračkama su dužni da u promet stavljaju samo igračke koje su ispunile sve propisane bezbednosne mere - upozorava Jasminka Ranđelović iz ALHEma.

 

foto: ALHem
foto: ALHem


Ona dodaje da je analiza sadržaja deklaracija i etiketa na kupljenim predmetima pokazala da bi svega 30 odsto igračaka ispunilo uslove iz propisa predloženih novim zakonom, koji je u skupštinskoj proceduri, dok trenutno važeći propisi ne definišu način deklarisanja igračaka. Ispravne deklaracije imale su igračke kupljene u prodavnicama poznatih proizvođača i registrovanih robnih marki.

 

foto: ALHem

MINISTARSTVO ZDRAVLJA
IGRAČKE POVUČENE I UNIŠTENE

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je sanitarna inspekcija obavila vanredni nadzor i kontrolu. Od 51 uzetog uzorka utvrđeno je da je 35 igračaka zdravstveno neispravno zbog povećanog sadržaja ftalata. Naređeno je uništenje 2.882 komada zdravstveno neispravnih igračaka, koje su povučene iz prometa i uništene. Uvoznicima je takođe naređeno da zdravstveno neispravne igračke stave van prometa, te su oni odmah povukli i uništili 948 komada različitih plastičnih igračaka.
 

SAVETI
- Izbegavajte plastične igračke sa reciklažnom oznakom 3
- Ne kupujte igračke na pijacama i uličnim tezgama
- Proverite da li su na deklaraciji proizvoda uredno navedeni proizvođač i robna marka
 

ŠTA SU FTALATI?
OMEKŠAVAJU PLASTIKU I ŠTETE ZDRAVLJU

Ftalati se često dodaju plastici od PVC materijala od koje se izrađuju igračke kako bi je učinili mekšom i savitljivijom za igru, ali i da bi smanjili fizičke povrede kod dece.
Te supstance se, međutim, postepeno ispuštaju iz proizvoda. Dokazano je da ftalati imaju toksične efekte na reprodukciju tako što štetno utiču na plodnost i na plod, a za neke od njih (DEHP, DBP, BBP, DIBP) dokazano je da mogu dovesti do poremećaja rada endokrinog sistema.
 

STATISTIKA
53,4% uzoraka ima koncentraciju ftalata u skladu s propisom
46,6% uzoraka ima koncentraciju ftalata veću od dozvoljene

(Kurir/Sanja Đorđević)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...