OSMACI VEŽBALI MALU MATURU: Evo kako je danas bilo na testu iz matiša (FOTO)
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

ministar obišao Oš "Kralj Petar Prvi"

OSMACI VEŽBALI MALU MATURU: Evo kako je danas bilo na testu iz matiša (FOTO)

Društvo -

Dogodine 11 odeljenja više za informatiku, kao i 2.900 više učenika za dualne modele

BEOGRAD - Probni završni ispit male mature počeo je danas testom iz matematike, dok će test iz srpskog jezika i kombinovani test, koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju i biologiju, osmaci u Srbiji rešavati sutra.

Rešavanju testa iz matematike u beogradskoj Osnovnoj školi "Kralj Petar Prvi" prisustvovao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je podsetio da sva tri pomenuta testa nose ukupno 40 poena, a rezultati uspeha učenika 60.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Testovi iz matematike i srpskog nose po 13 poena, a kombinovani test 14. Vremena imaju dovoljno i ovo je ustvari jedan trening kako bi oni sami videli gde su, kako su učili i koje greške da isprave, zajedno sa svojim profesorima", rekao je Šarčević.

Izrazio je mišljenje da će sve proteći u najboljem redu, kako je bilo i prošle godine.

"Kada bude glavni test, imaćemo pojačane kontrole u školskim upravama u kojima je ranije bilo problema. Prošle godine su se desili izuzetno mali propusti, skoro zanemarljivi", dodao je ministar.

Istakao je da je cilj da se iskustva koje imaju zemlje koje rade model mature na kvalitetan način primeni u Srbiji, da se pre svega velika matura radi na mnogo kvalitetniji način, a da se mala matura na neki način modifikuje prema njoj.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"Cilj je da što pre dođemo do što neutralnijeg ocenjivanja, da nastavnik i učenik postanu faktori zajedničkog rada, a ne suprotstavljeni jedni drugima, da ocena ne bude sredstvo moći i straha nego da nastavnik učeniku bude trener i da naprave najbolji rezultat", rekao je Šarčević.

Direktor škole "Kralj Petar Prvi" Mladen Stevanović rekao je da je probni završni test vrlo važan zato što se učenici tada prvi put susreću sa pravilima i procedurama koje će važiti na samom završnom ispitu.

Šarčević: Kroz testove učenici upoznaju proceduru mature

Ministar posvete Mladen Šarčević poručio je danas da su probni testovi za malu maturu dobra prilika da učenici osete atmosferu i vide proceduru mature.Šarčević je novinarima u Beogradu rekao da će prilkom polaganja glavnog testa imati pojačane kontrole u školama gde je ranije bilo nevolja.

"Model je isti kao i prošle godine. Testovi nose 40 poena, a uspeh iz škole 60", naveo je Šarčević. On je naveo i da očekuje da će kroz projekat "Matura", koji obuhvata i malu i veliku maturu, kao državni projekat, biti iskorišćeni pretpristupni IPA fondovi EU koji su angažovani.

"Cilj nam je da dođemo do neutralnog ocenjivanja, da ocena bude zajednički projekat učenika i nastavnika, kao i da sa postignutim rezultatom može da se konkuriše u svim srednjim školama, a kasnije i na fakultetima", rekao je Šarčević.

Šarčević je najavio otvaranje četiri nova odeljena za biologiju i hemiju, od kojih će dva biti u Beogradu, jedno u Novom Sadu, a jedno u Nišu. "Biće i 11 odeljenja više za informatiku, kao i 2.900 više učenika za dualne modele", rekao je Šarčević.

Učenici će u subotu polagati probni test iz srpskog jezika, kao i probnu verziju kombinovanog testa.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track