MINISTAR ŠARČEVIĆ O BORBI PROTIV SAMOUBISTAVA ĐAKA: Roditelji moraju da obrate veću pažnju i da shvate ozbiljnost situacije
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

cilj da se ojačaju timovi koji se bave temom nasilja

MINISTAR ŠARČEVIĆ O BORBI PROTIV SAMOUBISTAVA ĐAKA: Roditelji moraju da obrate veću pažnju i da shvate ozbiljnost situacije

Društvo -

Dobar psiholog i direktor škole moraju da "osluškuju" i budu među đacima kako bi učenici imali poverenja u njih, jer je to jedini način da im se oni obrate ako imaju problem

BEOGRAD - Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da tema samoubistva adolsecenata mora krajnje ozbiljno da se shvati, ali pre svega od strane prodice, jer škola ne može učenicima da posveti toliku pažnju kao roditelji.

"Imali smo dosta loših situacija koje se vezuju za škole, a dešavaju se van škole. Roditelji moraju da obrate veću pažnji i da sarađuju sa školama", kazao je Šarčević u Beogradu na konferencije za novinare u školi "Kralj Petar I ", na pitanje da li se škole bavi temom samoubistva učenika.

Šarčević je kazao da postoje timovi koji se bave temom nasilja i da je cilj da se oni ojačaju na svim nivoima. "U roku od 20 dana imaćemo formirane timove stručnih savetnika i saradnika. Iz svih školskih uprava se javio dovoljan broj ljudi, mada ne toliko voljno, jer ljudi ne vole da se suočavaju sa tim stvarima", rekao je Šarčević.

On je dodao da dobar psiholog i direktor škole moraju da "osluškuju" i budu među đacima kako bi učenici imali poverenja u njih, jer je to jedini način da im se oni obrate ako imaju problem.

On je upitan i da li se škole na bilo koji način bave temom samoubistva i prevencije samoubistva kod dece osnovnog školskog uzrasta, rekao:

"Škola je uvek dobronamerna. Uvek će školski psiholog znati kako da odreaguje i šta da radi, ali roditelji moraju da obrate mnogo veću pažnju i da zaista sa školom sarađuju po svim pitanjima, možda neke stvari i sprečimo", rekao je ministar.

On je naveo da deca nisu tokom celog dana u školi i da zaposleni ne mogu da im posvete toliku pažnju kao što mogu roditelji.

Dodao je da su se u prethodnom periodu događali razni slučajevi nasilja među decom koji su se dovodili u vezu sa školama iako su se sve te situacije dešavale van škole.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track