MALI MATURANTI POLAGALI TEST IZ MATEMATIKE: Osmake najviše mučila geometrija
Foto: Shutterstock

Proba

MALI MATURANTI POLAGALI TEST IZ MATEMATIKE: Osmake najviše mučila geometrija

Društvo -

Đaci će uglavnom uzimati privatne časove za završni test

Učenici osmog razreda juče su u svojim školama polagali probni test iz matematike.

Probni prijemni održava se godinama unazad kako bi se učenici što bolje pripremili za završne testove zakazane od 17. do 19. juna. Na ovaj način đaci će znati da li su gradivo uspešno savladali ili ipak postoje oblasti koje moraju dodatno da vežbaju.

Mali maturanti Osnovne škole "Drinka Pavlović" u Beogradu podeljenih su mišljenja, ali složili su se da su im zadaci iz geometrije zadavali najviše muka. - Nije bilo teško. Laki su zadaci, uglavnom logički, jedino su mi problem zadavala poslednja tri zadatka, sa formulama, prizmom i piramidom. To je definitivno najteže. Mislim da ću uzeti časove za pravi prijemni, a sad očekujem da ću izgubiti jedan do dva poena - kaže za Kurir Vladimir D., učenik osmog razreda.

Slično su rekli i Vladimirovi drugari objašnjavajući "problematičan" zadatak: - Tražila se površina trougla unutar piramide, komplikovano je, ali mislim da ću imati 12 poena, spremao sam se mesec dana za ovaj test - priča đak Relja Đ.

Međutim, ima i onih koji su nezadovoljni i smatraju da je prijemni bio težak. - Bilo je baš teško, posebno geometrija. Nismo imali dovoljno vremena za sve zadatke, pa i ne očekujem neke rezultate - komentariše Lena L.

foto: Shutterstock

Na pitanje šta očekuju od srpskog i kombinovanog testa, učenici su mahom skeptični. - Nije bilo lako, a mislim da će sutra biti još teže - kaže nekoliko đaka uglas i dodaju da je "kombinovani test uglavnom teži od srpskog, iako je književnost zahtevna".

U svim školama Srbije postoji i Individualno obrazovni program (IOP), namenjen učenicima ometenim u razvoju. Da bi bili što uspešniji, nastavnici škola sastavljaju posebne testove prilagođene njihovom stanju. Ukoliko je to potrebno, na testu im se čitaju zadaci.

Testovi se šalju Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, a đaci će nakon nekoliko dana dobiti rezultate. Bodovanje ostaje kao prethodnih godina - maksimum 13 poena iz matematike i srpskog, dok će kombinovani test nositi 14 poena. Kako saznajemo, Ministarstvo prosvete poslalo je školama preporuku da ne objavljuju testove sedam dana od probne male mature kako ne bi došlo do zloupotrebe.

Evo koji su zadaci najviše mučili osmake

Tokom razgovora sa učenicima saznali smo kako izgledaju najteži zadaci: 1. Na slici je predstavljena šestostrana piramida u kojoj se nalazi trougao. Površina osnove piramide je 216 koren iz 3, a visina iznosi 8 cm. Na đacima je da izračunaju površinu trougla koji je prikazan na slici.

2. Traži se dužina luka koji se nalazi unutar šestougla. Date su dve tačke, A i B, koje predstavljaju početak i kraj luka i središte su stranica pravilnog šestougla. Površina tog šestougla iznosi 6 koren iz 3 cm2.

Kurir.rs/Milica Vujović

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track