Najnovije vesti

SPREMAN ZAKON ZA ŠVAJCARCE! Mali: Vlada sutra usvaja leks specijalis
Foto: Beta

REŠENJE

SPREMAN ZAKON ZA ŠVAJCARCE! Mali: Vlada sutra usvaja leks specijalis

Društvo

Glasanje Konačan predlog zakona kojim će biti okončana agonija građana zaduženih u švajcarskim francima u Skupštinu Srbije biće upućen po hitnom postupku

Nacrt zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima Vlada Srbije usvojiće sutra na vanrednoj sednici, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

To praktično znači da će agoniji građana zaduženih u švajcarcima, koji se duže od deceniju nalaze u dužničkom ropstvu, konačno biti okončana. - Nacrt zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima će, kako očekujem, biti usvojen na vanrednoj sednici Vlade u ponedeljak. Predlog zakona će potom biti poslat u Skupštinu kako bi bio usvojen po hitnom postupku do kraja sledeće nedelje - rekao je Mali.

On je podsetio da su prethodnih dana vođeni intenzivni pregovori sa korisnicima kredita u švajcarskim francima kako bi se našlo najbolje moguće rešenje za problem koji zadužene muči godinama. - Tražimo najbolje moguće rešenje. Nakon višednevnih teških razgovora, blizu smo usaglašavanja konačnog teksta zakona, koji treba da odgovara svim stranama u procesu - i korisnicima kredita, i državi, i bankama. To nije lak posao, ali blizu smo rešenja i očekujem da ćemo tokom vikenda imati gotov zakon, koji ćemo poslati na sednicu Vlade - naglasio je Mali i dodao da veruje da će sve strane biti zadovoljne predloženim rešenjem.

foto: Shutterstock

Ministar je istakao i da u republičkom budžetu ima novca za rešenje navedenog problema jer je državna kasa u potpunosti stabilna. - Moram da istaknem i da sam veoma zadovoljan što će konačno biti rešeno pitanje koje je otvoreno već godinama i kojim se niko nije bavio. Ovo je još jedan pokazatelj da su nam građani Srbije i njihovi problemi na prvom mestu i da smo spremni da saslušamo, a ne da stvari guramo pod tepih, kako su to radili neki pre nas - zaključio je ministar Siniša Mali.

Varijante rešenja Otpis duga i podela tereta

Tokom pregovora predstavnika Ministarstva finansija, banaka i građana zaduženih u švajcarcima nezvanično se čulo više različitih predloga leks specijalisa. Jedna od varijanti predviđa da se zaduženima u švajcarcima otpiše 40 odsto glavnice, da se kredit konvertuje u evro ili da dužnici nastave da otplaćuju dug po godišnjoj stopi od 3,5 odsto. Nezvanično, država je spremna da pokrije 15 odsto otpisa duga, a banke bi trebalo da se odreknu 23 procenta, s tim što bi ih država dodatno častila poreskim olakšicama u iznosu od još dva odsto.

Činjenice

Oko čega se pregovara - procenat otpisa glavnice - konverzija kredita iz švajcaraca u evro - visina kamate

Brojke

22.000 kredita u švajcarcima podignuto je u Srbiji 16.814 građana trenutno otplaćuje kredite u švajcarcima 1.500 građana je tužilo banke

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto:Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...