OSMACI POLAGALI KOMBINOVANI TEST I TEST IZ SRPSKOG: Maturanti ne znaju šta je diskretno, a za kugu misle ubijanje robova
Foto: Dragana Udovičić

Proba

OSMACI POLAGALI KOMBINOVANI TEST I TEST IZ SRPSKOG: Maturanti ne znaju šta je diskretno, a za kugu misle ubijanje robova

Društvo -

Provera Pitanja iz maternjeg jezika lakše su pala budućim srednjoškolcima nego matematički zadaci, a namučila ih je provera znanja iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije

Osnovci koji su juče polagali završni deo probnih testova za malu maturu mahom su tvrdili da im pitanja iz srpskog jezika i književnosti nisu bila teška, dok je najveći problem za njih bila definicija reči "diskretno", ali i značenje zloglasne crne smrti.

Test iz srpskog bio je lakši od testa iz matematike, dok kombinovani test, koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju i biologiju, i dalje predstavlja najveći problem, kazali su za Kurir mali maturanti Osnovne škole "Drinka Pavlović" iz Beograda.

- Dobro sam uradila srpski, nije bilo naročito teško. Za ovaj test se nisam posebno spremala, ali za pravu malu maturu ću sigurno. Baš smo sada pričali da su svi pogrešno uradili zadatak u kome je trebalo da se napiše definicija reči diskretan, nismo znali - kaže Katarina M., dok njena drugarica dodaje da je zadovoljna kako je prošlo polaganje srpskog jezika, iako se takođe nije spremala:

- Matematika je bila dosta teža. Svi su pogrešili kada je iz srpskog trebalo da se odredi uzročno-posledična rečenica. Mislila sam na početku da je sve prosto, ali sam shvatila da ima začkoljica i da se treba koncentrisati. Bilo je mnogo zadataka u kojima je bilo dosta teksta i moralo je mnogo da se čita pažljivo.

foto: Dragana Udovičić

Đaci su posle probnog testa iz srpskog imali pola sata pauze, a zatim kombinovani test na kojem je najveći problem bilo pitanje šta je crna smrt, za šta su neki zaokružili da je ubijanje robova, umesto pandemija kuge. Pošto su se đaci prošle godine namučili da na slici prepoznaju Dositeja Obradovića, ovogodišnji maturanti su se sada pripremili za ovaj tip pitanja i prepoznali Aleksandra I Karađorđevića. - Neobičan zadatak je bio propagandni plakat za koji je bilo potrebno odrediti iz kog je rata. Bio mi je zanimljiv i zadatak iz geografije, trebalo je da napišemo koje reke protiču kroz koja mesta. A bilo je i baš lakih, poput koliko ima parova hromozoma u ljudskom telu - kaže osmakinja Ana.

Antrfile

Obaveza za sve Pravo polaganje 17, 18. i 19. juna Uloga probnog završnog ispita je da se učenici i nastavnici pripreme na procedure koje ih čekaju na samom završnom ispitu. Svaki test na probnom završnom ispitu imao je po 20 zadataka podeljenih u tri nivoa - osnovni, srednji i napredni. Završni ispit za male maturante biće organizovan 17, 18. i 19. juna. Svi osmaci imaju obavezu da izađu na završni ispit, on predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja.

Brojke: 60 bodova nosi uspeh iz škole 40 bodova nosi mala matura

Činjenice / Glavolomke

Ova pitanja su namučila osmake 1. Reč diskretno je bilo potrebno definisati drugom rečju. 2. Trebalo je da se napiše definicija pojma "crna smrt". 3. Prepoznavanje iz kog perioda je propagandni plakat, koji je u ovom slučaju bio iz Drugog svetskog rata. 4. Niz reka trebalo je povezati sa mestima kroz koja protiču. 5. Prepoznavanje portreta Aleksandar I Karađorđevića.

Kurir.rs/ Nevena Tomašević

Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track