USAGLAŠEN LEKS SPECIJALIS ZA KREDITE U FRANCIMA: Vlada danas usvaja zakon o švajcarcima
Foto: Beta

TAČKA

USAGLAŠEN LEKS SPECIJALIS ZA KREDITE U FRANCIMA: Vlada danas usvaja zakon o švajcarcima

Društvo -

Tekst predloga zakona za rešavanje decenijskog problema građana zaduženih u švajcarskoj valuti je konačan, a detalji će biti saopšteni posle njegovog usvajanja

Konačna verzija leks specijalisa, odnosno zakona kojim će biti okončana agonija više od 16.000 građana zaduženih u švajcarskim francima, usaglašena je tokom vikenda i biće usvojena na današnjoj vanrednoj sednici Vlade Srbije, saznaje Kurir.

Precizni detalji koji će se naći u predlogu zakona su najstrože čuvana tajna i biće obelodanjeni tek kada leks specijalis bude usvojen, odnosno odmah posle današnje vanredne sednice Vlade Srbije.

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali najavio je u petak da će tekst zakona biti finaliziran tokom vikenda i napomenuo da će u budžetu biti dovoljno para za rešavanje ovog problema koji traje godinama i "kojim se niko nije bavio".

foto: Shutterstock

Tokom protekle nedelje pred pregovaračima, predstavnicima Ministarstva finansija, banaka i građana koji imaju kredite u švajcarcima, bilo je više različitih predloga leks specijalisa. Jedna od varijanti, koja je pominjana kao najrealnija, predviđa da se građanima zaduženim u švajcarcima otpiše između 36 i 40 odsto glavnice, da se kredit konvertuje iz švajcaraca u evro, i da dužnici nastave da otplaćuju dug po godišnjoj stopi od 3,5 odsto. Prema nezvaničnim informacijama, država je spremna da pokrije 15 odsto, dok bi banke trebalo da se odreknu 23 procenta tog otpisa, s tim što bi država banke častila sa još dva procenta kroz poreske olakšice.

Ipak, u udruženjima građana koja zastupaju zadužene građane kažu da nisu dali saglasnost na dve ključne stvari koje su bile predložene u zakonu - da se zakonom konstatuje da je valutna klauzula bila zakonita, kao i da dužnici koji pristanu na konverziju više neće imati pravo da tuže banke. S. T.

Činjenice

22.000 kredita u švajcarcima podignuto je u Srbiji 16.814 građana trenutno otplaćuje kredite u švajcarcima 1.500 građana je tužilo banke 3.000 do 4.000 ugovora je raskinuto 5 osoba je izvršilo samoubistvo zbog kredita u švajcarcima

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track