SRBIJA UVODI NOVU MERU ZAŠTITE ŽENA OD NASILNIKA:  Narukvice i za žrtvu i za nasilnike! Čim joj se približi, alarmira se policija
Foto: Shutterstock

Borba protiv nasilja u porodici, noviteti u naredne tri godine

SRBIJA UVODI NOVU MERU ZAŠTITE ŽENA OD NASILNIKA: Narukvice i za žrtvu i za nasilnike! Čim joj se približi, alarmira se policija

Društvo -

BEOGRAD - Od početka godine četiri žene su ubijene u porodičnom nasilju, dok je policija uhapsila 407 nasilnika, a kao nova mera zaštite žena biće uvedene narukvice za žrtve i nasilnike, kako bi se alarmirala policija čim nasilnik prekrši meru zabrane prilaska žrtvi.

Narukvice će biti uvedene u naredne tri godine kroz projekat "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji", a koju sprovodi Agencija ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost u Srbiji (UN Women) u saradnji sa MUP-om, a uz finansijsku podršku Norveške.

"Narukvica će biti povezana sa policijskim ustanovama, kako bi žrtve mogle brzo da signilizaraju da se nalaze u opasnosti, problemu i da policija odmah reaguje", rekla je državni sekretar MUP Biljana Popović Ivković i dodala da će policija na taj način istog momenta znati kada su nasilnici prekršili meru zabrane prilaska žrtvi.

Ona je, na predstavljanju projekta, naglasila da je od početka godine izrečeno 6.890 hitnih mera nasilnicima, od čega 2.079 mera privremenog udaljenja nasilnika iz stana i 4.811 mera privremene zabrane da kontaktira žrtvu.

Policija je tokom prošle godine izrekla 22.042 hitne mere, od čega je 8.065 mera privremenog udaljenja nasilnika iz stana i 18.977 mera privremene zabrane da kontaktira žrtvu.

foto: Shutterstock

Borba protiv nasilja u porodici, kako je rekla, jedan je od prioriteta MUP-a, a tome u prilog govori i donošenje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji se primenjuje od juna 2017. godine.

Posebno je teška situacija u seoskim sredinama gde žene ne prijavljuju nasilje jer su ekonomski zavisne, a patrijarhalno vaspitanje i siromaštvo često su dodatna prepreka da potraže pomoć.

Direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena Milana Rikanović kaže da će žene u ruralnim područjima biti prioritet u projektu.

Nasilje u porodici teško je istražiti, jer ga ljudi ne prijavlju, te očekuje od projekta da se naprave značajni pomaci u osnaživanju žrtava da govore o problemu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track