MIŠLJENJE POZNATIH DUŽNIKA O LEKS SPECIJALISU: Nije idealno, ali daj šta daš!
Foto: Shutterstock

Švajcarci

MIŠLJENJE POZNATIH DUŽNIKA O LEKS SPECIJALISU: Nije idealno, ali daj šta daš!

Društvo -

Među više od 16.000 građana zaduženih u švajcarcima ima i dosta poznatih koji uglavnom podržavaju predloženo rešenje, ali će se ipak konsultovati s advokatima

Zakonom kojim se građanima koji imaju kredite u švajcarskim francima otpisuje 38 odsto preostalog duga zadovoljna je većina poznatih "dužnika", mada ima i onih koji smatraju da za njegovim donošenjem nije bilo potrebe i da je trebalo poštovati odluku Vrhovnog kasacionog suda.

foto: Vladimir Šporčić

Pevačica Goga Sekulić, koja je 2007. podigla kredit u švajcarcima za kupovinu stana, ali joj je rata za nekoliko godina porasla za čak 450 evra, najzad je odahnula. - Konačno da se to reši. Svaka čast Vučiću. Učinjeno je veliko delo nakon toliko godina i velike borbe. Ali videćemo kako će se sve to odvijati. Moram se konsultovati sa svojim advokatima i stupiti u kontakt s bankom - kaže Sekulićeva.

foto: Dragan Kadić

Glumac Aleksandar Srećković kaže da nije bio u zemlji i nije upoznat sa detaljima leks specijalisa, ali ističe da svako rešenje dobro dođe. - Pozdravljam sve što će smanjiti ratu - kaže Srećković.

foto: Damir Dervišagić

Za razliku od njih, glumac Nebojša Dugalić nije zadovoljan donošenjem leks specijalisa i tvrdi da će dobro razmisliti pre nego što donese odluku o daljim potezima. - Ako postoji odluka Vrhovnog kasacionog suda i ako postoji već zakon kojim je moguće regulisati postojeće stanje stvari, mislim da je sve drugo amnestiranje od odgovornosti banaka koje će dovesti do toga da država, odnosno poreski obveznici, plaćaju nešto što ne bi morali. Ako je VKS doneo odluku da su ugovori ništavni, ne razumem zašto se ne postupa po tom mišljenju. Banalno rečeno, to je kao kad bi vam neko ukrao 100.000 evra, a onda dođe neko ko svojim diskrecionim pravom kaže: "Vratiće ti on 30.000, ne brini ništa". A vi mu kažete: "Pa čekajte, ukrao mi je 100.000", a on vam kaže: "Ćuti, budi zadovoljan sa 30.000" - kaže Dugalić i dodaje da takve stvari ne mogu biti stvar diskrecionog prava.

Dugalić ističe da još ne zna šta će da uradi. - Klijenti su sada stavljeni u situaciju da biraju između toga da pristanu na konverziju i kažu "u redu je što ste nas pokrali, praštamo vam" ili da nastave suđenje koje će biti vrlo neizvesno s obzirom na to kako funkcioniše naš pravni sitem. Ne znam šta ću uraditi. U svakom slučaju, dobro ću razmisliti zato što mislim da nije u redu da se amnestira neka odgovornost, jer je to pitanje odgovornosti prema funkcionisanju pravnog sistema - naglašava Dugalić.

Benefit za potrošače Matić: Izlaz za sve nas Milan Matić, ekonomista iz Beograda, koji je u decembru 2007. godine uzeo kredit u švajcarcima, smatra da će leks specijalis zaista pomoći mnogima. - Zakon predstavlja neku vrstu izlaza za sve nas, a ne uslov. Ljudi će imati mogućnost da dobiju plan otplate svog kredita, da razmisle, da se posavetuju sa porodicom i prijateljima i advokatima i da odluče da li prihvataju predlog. Leks specijalis je veliki benefit za potrošače, jer znatno umanjuje dug. Naravno, razlikuje se pozicija svakog od nas, jer se iznosi kredita i finansijska situacija kod svih nas razlikuju. Nama je sada ostatak duga veći od onoga koliko smo uzeli novca, posle jedanaest i po godina redovnog plaćanja. Nije ono što sto smo svi hteli, ali nepravda je delimično ispravljena - kaže Matić za Kurir.

Kurir.rs/ Slavica Tomčić, Ivan Ercegovčević, Nevena Tomašević

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track