USVOJEN ZAKON O ŠVAJCARCIMA! Mali: Nismo mogli zadužene DA OSTAVIMO NA ULICI
Foto: Marina Lopičić

Konačno

USVOJEN ZAKON O ŠVAJCARCIMA! Mali: Nismo mogli zadužene DA OSTAVIMO NA ULICI

Društvo -

Rešenje Leks specijalisom obuhvaćeni su svi korisnici kredita u francima, na čemu smo kao država insistirali, istakao je ministar finansija

Skupština Srbije usvojila je juče Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima koji će za 15.785 građana olakšati otplatu, ali i omogućiti zaduženima u toj valuti da reše dugogodišnji problem.

To rešenje između korisnika stambenih kredita u švajcarskim fanacima, banaka i države koštaće 11,7 milijardi dinara. Građani će imati izbor da li će po novom zakonu da konvertuju kredite u evro ili da nastave sa sudskim sporovima. Leks specijalis predviđa da se preostali dug konvertuje u evre i da se od te sume otpiše 38 odsto.

foto: Shutterstock

Konačno rešenje

Ministar finansija Siniša Mali, koji je prethodno poslanicima obrazlagao predlog zakona, podsetio je da se leks specijalisom rešava problem velikog broja građana Srbije koji imaju kredite u toj valuti. - Leks specijalisom obuhvaćeni su svi korisnici kredita indeksirsanih u švajcarskim francima, na čemu smo kao država insistirali. Ovo je konačno rešenje za dugogodišnje probleme mnogih građana - istakao je Mali. On je podsetio da je rešenje ovog problema moguće zahvaljujući odličnim makroekonomskim rezultatima. - Činjenica je da četvrtu godinu zaredom imamo suficit. U prva tri meseca on je iznosio 15,8 milijardi, iako smo planirali deficit od 19 milijardi dinara - rekao je Mali.

foto: Shutterstock

Rok 30 dana

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona banka je dužna da dostavi korisniku ponudu za zaključenje ugovora. Ako prihvati da se konverzija stambenog kredita izvrši u skladu sa ovim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavesti banku i s njom zaključi ugovor o konverziji. - Suština je da ograničavanjem visine kamatne stope planiramo da rizik dalje otplate kredita svedemo na minimum. Verujem da su korisnici kredita zadovoljni ovim konačnim rešenjem - naveo je Mali i zaključio: - Neki ekonomisti smatraju da država ne treba da plaća pogrešne individualne odluke, ali ne treba da ostavimo te građane na ulici.

Brojke 11,7 milijardi dinara će koštati državu ovo rešenje 38 odsto biće umanjen iznos dobijen konverzijom 3,4 odsto biće ograničena kamatna stopa 15.785 građana zaduženo u švajcarcima

Udruženja CHF

Ozbiljno olakšanje zaduženim građanima

Advokatica udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović kaže za Kurir da su zadovoljni ovim rešenjem i time što je zakon donet, iako nikada nisu tražili donošenje zakona. - Nakon što su banke ovaj zakon plasirale, glavni krivci za eskaliranje ovog problema su sudovi u Srbiji, koji su se krajnje neozbiljno i neodgovorno ponašali. Ovo je na neki način ozbiljno olakšanje korisnicima kredita, ali svakako jedno od osnovnih pitanja koje je nerešeno, a to je ko nam to sudi. Svakako ćemo insistirati na tom pitanju. Svega ovoga ne bi bilo da je sud radio svoj posao - istakla je Pavlovićeva.

Udruženje banaka pozdravilo odluku

Klijentima manji dug

Novi zakon klijentima će znatno olakšati otplatu kredita. Usvojenim rešenjem klijentima će preostali dug biti umanjen za 38 odsto, a banke će za podršku građanima izdvojiti iznos od oko 130 miliona evra - saopštilo je juče Udruženje banaka Srbije. - Očekujemo da će se svi klijenti zaduženi u švajcarskim francima javiti svojim bankama nakon prijema ponude za zaključenje ugovora o konverziji duga u evro, koja će im biti dostavljena u zakonski propisanom roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu - izjavio je Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Marina Lopičić, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track