KURIR U RUDNIKU S MARJANOM KRCIĆEM: Dok kopamo, pevamo onu našu Rudarska je tuga pregolema
Foto: Privatna Arhiva

Okno

KURIR U RUDNIKU S MARJANOM KRCIĆEM: Dok kopamo, pevamo onu našu Rudarska je tuga pregolema

Društvo -

Muke Bilo je i teških dana na poslu, ali ne volim da pričam o tome jer sutra opet idem u jamu, osam sati mi prođe začas, sada je sve rutina, priča rudar Ibarskih rudnika

Kažu da je rudarski posao jedan od najtežih - hleb sa sedam kora, radi se noću, u smenama, i zimi i leti. Pored toga što je težak, on je i veoma rizičan.

U razgovoru za Kurir rudar Ibarskih rudnika Marjan Krcić (47) kaže da rudarski život nije lak, ali da je posle 27 godina rada sve postalo rutina.

foto: Privatna Arhiva

- Čim kažeš rudnik, odmah znaš da nije lako. Kada dođemo na posao, idemo prvo na prozivku, vodi se evidencija ako se ne daj bože nešto desi. Posle idemo u autobus, iz autobusa uzimamo lampu i neophodan alat. Odlazimo u jamu i onda idemo na radilište, tamo prvo izvršimo pripreme, postavimo građu, onda bušimo, tovarimo... I prođe osam sati dok sve to odradimo - opisuje Krcić svoj nimalo lak radni dan.

foto: Privatna Arhiva

Kako kaže, navikao se na sve to, on radi u rudniku kamenog uglja visokog kalorita, koji mogu da koriste samo termoelektrane. - Počeo sam ovim poslom da se bavim kao mladić, sa 20 godina. Nije mi bilo svejedno, došao sam iz Kuršumlije tu sa jednom torbom, sve nepoznato, plašio sam se. Nekoliko puta mi je došlo da napustim, ali ipak nisam odustajao. Tada mi je prolazilo kroz glavu samo da izađem što pre odatle, da se okupam i da se više nikad ne vratim - priča nam Marjan.

foto: Privatna Arhiva

Kaže da ga te misli i strah nisu držali dugo, rodilo se jedno dete, pa drugo. Radeći ovaj težak posao Krcić je uspeo sve da stekne, kupio je stan i automobil. - Bilo je i teških dana na poslu, ali ne volim o tome da pričam, jer ipak sutra treba opet da odem u jamu. Imam dobre kolege koji su mi postali i prijatelji. Držimo se svi zajedno, privatno se družimo, idemo na slave i rođendane jedni kod drugih. Svi za jednog, jedan za sve. Često u smeni i zapevamo dok kopamo, najčešće pevamo onu našu "Rudarska je tuga pregolema" - priča nam Marjan kroz smeh.

Brojke 27 godina Marjan radi kao rudar 20 godina imao je kad je počeo da radi

Neću da menjam posao Supruga se najviše sekira

Marjan kaže da su se njegova deca navikla na njegov posao, ali da supruga ipak nije. - Ona se najviše sekira, stalno mi priča: "Čuvaj se". Ne planiram da menjam ovaj posao, imam još nekoliko godina do penzije. Valjalo bi da plata rudara bude malo veća, ne bi bilo loše, ali sam i ovim zadovoljan - navodi naš sagovornik.

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track