ŽESTOKE REAKCIJE NA IZJAVU POGLAVARA: HRVATI BESNI NA PAPU Jer neće Stepinca za sveca
Foto: Profimedia/AP

Burno

ŽESTOKE REAKCIJE NA IZJAVU POGLAVARA: HRVATI BESNI NA PAPU Jer neće Stepinca za sveca

Društvo -

Gnevni Mržnja prema papi Franji zbog izjave da nadbiskup Alojzije Stepinac neće biti kanonizovan može se meriti mržnjom prema Miloradu Pupovcu, pišu zagrebački mediji

Izjava pape Franje, poglavara Rimokatoličke crkve, da hrvatski nadbiskup Alojzije Stepinac neće biti kanonizovan, izazvala je buru, bes i gnev u Hrvatskoj, posebno u redovima desničara. Hrvati ne samo da su osudili papu već su osuli paljbu i po srpskom patrijarhu Irineju, revoltirani pohvalama koje mu je uputio prvi čovek Vatikana.

Papa je četnik

- Papa je izjavom da "ne zna čemu bi služilo proglašenje za sveca Alojzija Stepinca ako istina o njemu nije jasna", verovatno izgubio i poslednju trunku simpatije koju je imao među biskupima, intelektualcima, kolumnistima i ostalim perjanicama hrvatske desnoklerikalne scene - piše portal Indeks.

foto: Profimedia

Hrvati su svoj gnev prema Franji iskalili na društvenim mrežama. - Papa Franja ne samo da je de fakto najavio da će se na kanonizaciju ultimativnog junaka hrvatskog ultrakonzervativnog katoličanstva još dugo čekati nego i da ona zavisi od stava Srpske pravoslavne crkve, omiljenog neprijatelja Hrvata katolika kojeg ne podnose. Mržnja koju oni pritom izražavaju prema papi Franji može se uporediti samo s mržnjom kakvoj je izložen, na primer, lider Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj i lider SNV Milorad Pupovac - navodi portal Indeks i dodaje da ,za razliku od ostatka sveta, reformatorski nastrojeni papa Franja nije nikada bio preterano omiljen među hrvatskim katolicima.

foto: EPA

Hrvatski premijer Andrej Plenković oglasio se juče: - Ono što kardinal Stepinac zaslužuje će doći, a kada - o tome ne odlučuju ni Vlada ni političke stranke. Mi to veoma želimo. Papa je izjavu dao 7. maja, uoči Stepinčevog rođendana, koji se slavi 8. maja. "Zašto si nam to uradio na rođendan Stepinca?", "Papa je levičar i četnik", samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Vređa Hrvate

Evropska poslanica Ruža Tomić konstatovala je da "papa na ovaj način sudi Stepincu", a veleposlanik Darko Bekić se zapitao "hoće li neko tužiti papu zbog vređanja celog naroda".

foto: Dragana Udovičić

Podsetimo, Srpska pravoslavna crkva protivi se proglašavanju Alojzija Stepinca, prvog čoveka Katoličke crkve u Hrvatskoj za vreme ustaške vladavine, zbog pokrštavanja pravoslavnog stanovništva i podrške koju je davao NDH.

Milan Koljanin, član Mešovite komisije Papa želi da zajedno dođemo do istine

Milan Koljanin, istoričar, član Mešovite komisije o Stepincu, kaže za Kurir da je ova papina izjava veoma značajna, a da je stvorila takvu reakciju u Hrvatskoj, jer su oni smatrali da je kanonizacija rešena stvar. - Ovo bih povezao i sa pitanjem otvaranja arhiva, koje je najavljeno za mart sledeće godine. Otvaranje arhiva govori da Vatikan želi da se nastavi sa istraživanjem. Papa govori o istini i želi da katolička i pravoslavna crkva zajedno dođu do istine, kao i da ako nešto nije zasnovano na istini, između ostalog i proglašenje za sveca, onda nema efekat - smatra Koljanin. On navodi da je važno i to što je prvi čovek Vatikana pohvalio srpskog patrijarha, a samim tim i rad komisije.

Brojke 6 sastanaka održala Mešovita komisija 3 godine prošle od njenog sazivanja

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Profimedia/AP, Profimedia, EPA, Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track