Najnovije vesti

MARINA STARČEVIĆ (SUKP): Politici nema mesta u radu policijskog sindikata!
Marina Starčević, Foto: Kurir

Reagovanje

MARINA STARČEVIĆ (SUKP): Politici nema mesta u radu policijskog sindikata!

Društvo

 

Sindikat Ujedinjeni kolektiv policije (SUKP) oglasio se povodom učestalih glasina u medijima o uplitanju politike u sindikalni rad. SUKP je apolitičan, ne polaže račune ni vlasti, niti opoziciji, i radi s jedinim ciljem - unapređenje uslova za rad pripadnika MUP-a, poručuje Marina Starčević, predsednica SUKP i jedina žena na čelu policijskog sindikata u Srbiji.


Povodom navoda na pojedinim portalima u kojima se pominje u negativnom kontekstu naš Sindikat, primorani smo da iznesemo činjenice, kako bi ih nagađanja ne bi nadglasala, dodaje predsednica SUKP.


1. Klub prijatelja Sindikata je po statutu civilni sektor Sindikata i kao takav se bavi isključivo i samo humanitarnim radom, što se može lako videti u našim objavama. Nikada i nigde Klub prijatelja nije bio politički angažovan, niti je politički nastupao, što se takođe lako može proveriti...

2.Vuk Mentović je civil i predsednik Kluba prijatelja Sindikata za grad Beograd i na toj funkciji je zadužen za organizaciju humanitarnih aktivnosti i kordinaciju sa članovima. Ni ovde nikada nije bilo političkog delovanja. Gospodin Mentović je aktivan u Sindikatu volonterski, a njegovo političko opredeljenje i stavovi objavljeni na Fejsbuku su njegova lična stvar. Ali garantujemo da ispred Sindikata nikada nije politički nastupao niti je ovlašćen za tako nešto.

3. Članovi Kluba prijatelja nemaju niti su im obećana nikakva ovlašćenja, niti pogodnosti, osim popusta za naše članove. Članovi Kluba prijatelja mogu biti svi građani Srbije, bez obzira na versku i političku pripadnost. Rezulucija Ujedinjenih nacija nam kao Sindikatu daje jasna prava koja su i utvrđena Ustavom Republike Srbije. Svi sindikati u svojim redovima imaju civile i to je pohvalno.

 

 

4. Rad Sindikata uređuje i vodi upravni odbor na osnovu predloga članova Sindikata i nikada nije bilo ni najmanjeg pokušaja od strane MUP-a da utiču na naš rad i organizaciju na koju smo ponosni.

 

 

5. Stevan Đokić nam je pomogao u početku sa Sindikatom na mestu savetnika, ali je zbog svojih obaveza otišao sa te funkcije posle nepunih par meseci. Za sve što je učinio za Sindikat, mi smo mu zahvalni.

6. Što se tiče gradjanskih patrola, naš Sindikat nije učestvovao u bilo kakvim dogovorima niti planiranju podnošenja inicijative za istu i ne vidimo na koji način bismo mogli da učestvujemo. Vuk Mentović je prisustvovao u svoje ime, a ne ispred Sindikata jer bi u suprotnom mi objavili taj dogadjaj na svojim stranicama.

7. Mi jesmo najmlađi sindikat policije, ali nam nije jasno zašto razni nazovi političari i kvazi-demokrate ne mogu, a da nas ne dovode u vezu sa raznim strankama iako je naš moto "Van politike, sindikat u službi svojih članova", za razliku od mnogih sindikata koji se javno opredeljuju iako to ne bi smeli i trebali da rade.

8. Jedan smo od retkih koji su pozvali na ponovno brojanje članova Policijskog sindikata Srbije nakon izgubljene reprezentativnosti tako da nikako ne vidimo kako nas mogu ljudi tako olako svrstavati u razne stranke, ali njima na čast...

Ponavljamo još jednom - naš Sindikat je apolitičan, ne polažemo račune ni vlasti, niti opoziciji. Projekat Gradjanska patrola nije niti može biti naš projekat s obzirom na to da nije u okviru delovanja Sindikata. Ovom prilikom pozivamo sve gradjane Srbije bez obzira na političku i versku pripadnost da se priključe Klubu prijatelja i pomognu u humanitarnim akcijama, navodi se u saopštenju Marina Starčević, predsednice SUKP.

 

(Kurir.rs)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...