Najnovije vesti

NIJE SLUČAJNO ŠTO JE MARŠ NA DRINU GRMEO DANAS U NIŠU: Evo zašto su vojska i policija marširali baš uz ove čuvene taktove (KURIR TV)
Foto: Nemanja Nikolić

nastao je tokom Cerske bitke 1914. godine

NIJE SLUČAJNO ŠTO JE MARŠ NA DRINU GRMEO DANAS U NIŠU: Evo zašto su vojska i policija marširali baš uz ove čuvene taktove (KURIR TV)

Društvo

NIŠ - Pripadnici vojske i policije defilovali su od početka do kraja vojne parade "Odbrana slobode" u Nišu uz taktove čuvenog "Marša na Drinu"!

Izbor muzike uopšte nije bio slučajan bez obzira na činjenicu da je u pitanju naša najpoznatija koračnica. Zapisano je da je čuvena Drinska divizija 12. oktobra 1918. godine uz zvuke "Marša na Drinu" pobednički umarširala u tek oslobođeni Niš.

Na taj način odata je i počast svim našim hrabrim precima koji su se borili i ginuli u svim bitkama od Prvog svetskog rata pa do sukoba na KiM krajem prošlog veka.

Ni izbor grada u kome je održana parada nije slučajan. Time je odata počast i samom gradu Nišu koji je pretrpeo velika razaranja u svetskim vojnim sukobima i NATO agresiji.

"Marš na Drinu" nastao je inače tokom Cerske bitke 1914. godine.

Vojni kapelnik Stanislav Binički komponovao je najpoznatiji srpski marš u Valjevu gde se zatekao sa Vrhovnom komandom. Marš je napisao kad je Kombinovani puk pod komandom pukovnika Milivoja Stojanovića proterao preko Drine daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku.

Binički je vodio orkestar Kraljeve garde i vojni orkestar. Zajedno sa vojskom prošao je i Albaniju i golgotu.

Marš je kasnije na Solunskom frontu dostigao ogromnu popularnost pa su ga interpretirali i orkestri savezničkih armija.

(Kurir.rs/Srbijadanas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...