OD GENERACIJE TIHIH DO GENERACIJE ALFA: Jedna mala planeta Sunčevog sistema svojim uticajem određuje sudbinu celih naraštaja
Ilustracija, Foto: Shutterstock

kom razdoblju vi pripadate

OD GENERACIJE TIHIH DO GENERACIJE ALFA: Jedna mala planeta Sunčevog sistema svojim uticajem određuje sudbinu celih naraštaja

Društvo -

Trenutno se emituje serija Moja generacija Z i verovatno se mnogi pitaju ko daje ime nekoj generaciji i od koje godine počinje i kad se završava jedna generacija. Ako se pretraži malo po internetnu uglavnom se dobijaju podaci o seminarskim radovima sociologa, pedagoga ili psihologa, gde se pominju razne generacije nazvane X ili Y ili Z generacijama i oni uglavnom definišu psihološke i sociološke razlike među njima.

foto: Shutterstock

Mladi američki astrofizičar Kjad Tombo sigurno nije sanjao da kad je pronašao patuljastu planetu Solarnog sistema, Plutona, da će ona svojim kretanjem po ekliptici i Zodijaku određivati periode generacija koje dolaze. Za razliku od mnogih društvenih i prirodnih nauka, astrologija poseduje znanja koja su primenljiva u svakom veku, a stara izreka kaže:

Astrologija je jezik nebesa, ko poznaje taj jezik može da razgovara sa kosmososom i njenim tvorcem.

Hodajući po ekliptici Pluton svojim uticajem određuje generacije a poznate su:

Generacija tihih 1928 - 1946. godine

Tranzit Plutona od 16. stepena Raka do 10. stepena Lava (sideralni prelaz iz Blizanaca u Raka)

Tiha generacija - rođeni u ovom periodu su dobilo ovaj naziv mada nejasno je odakle je pojam nastao. Istina je da su kao mladi od perioda punoletstva bili odmah aktivirani na karijeru, društveni status i smatrali su da je opasno govoriti. Primećeno je bilo da je to prva generacija koja je bila drugačija od generacija koje su im predhodile. Oni se nazivaju još i Malo srećna generacija, jer iako su se rodili za vreme velike ekonomske depresije i Drugog svetskog rata, oni su kao punoletni osetili prosperitetnih 50-ih i 60-ih godina prošlog veka. Članovi ove generacije su obrazovani i naučeni da zadovolje opšte interese društva, da rade ono što su drugi odlučili, a ne da biraju svoj lični put i prihvataju sosptvene rizike u životu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

U ovoj generaciji žene, Rak simbol žene i porodice, teško mogu da se profesionalno ostvare i traže kvantitativno pojačanje u materinstvu, kroz više dece, a u obrazovanom smislu odgajana u skromnosti i utaji svake seksualne teme. Dakle, glavna karakteristika ove generacije je da je žena devalvirana a muškarci precenjeni. U ovom periodu Pluton 1929–30 boravi na Kastoru, dobrom blizancu, a kasnije 1931-34 boravi na Poluksu, lošem blizancu, perod Hitlerovog uspona. Kasnije 1934-37 Pluton boravi na zvezdi koja se zove Mali pas kad kreće velika radioi TV propaganda, a 1939. Pluton ulazi u znak Lava i počinje Drugi svetski rat. Od 1941-45. Pluton borovi na zvezdi Prasaepe, prirode Marsa, i donosi violetno i nasilno ponašanje, najbrutalnije godine Drugog svetskog rata koje je kulminiralo atomskom bombom.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shuterstock

Generacija bejbi bum 1946 - 1964. godine

Tranzit Plutona od 11. stepena Lava do 10. stepena Device (sideralni prelaz iz Raka u Lava )

Bejbi Bum generacija - naziv dobila po period kada se u celom svetu rađalo mnogo više dece nego uobičajeno, te to bogatstvo dece je stvorilo generaciju koja je zaista poverovala da može da menja svet i da ga učini boljim. Ovo je generacija koje je počela da stvara najveće prihode, sto je samo povećalo kupovnu moć stanovništva i njihovu ogromnu želju za potrošnjom. To je prva generacija koja je odrasla sa TV-om, pa su se smatrali posebnom generacijom, veoma različitom od predhodne. Ova generacija srećnika uživala je sve blagodeti potrošačkog društva, sve im je bilo dostupno i bili su često kritikovani od predhodne Tihe generacije da su pohotni u svojim željama i ostvarenjima. Jedan od doprinosa ove generacije je seksualna revolucija, koja je stvorila svoju kulturu, hipi pokret, i svoj jezik. Osnovna osobina ove generacije je individualna sloboda i bunt protiv svakog autoritatizma. Sa tranzitnim Plutonom u Lavu ( znak ljubavi, seksa i zabave) ova generacija je izmislila novi pravac u kulturi, rok muziku i dala svoj značajan doprinos u polju zabave i sporta.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Masovna okupljanja su ponovo postala moderna kada je ova generacija stasala, rok koncerti na otvorenom prostoru, diskoteke, prvi muzički spotovi, ali i masovno hipnotisanje preko Tv prijemnika. Ova generacija je smislila najgroznije manipulisanje medijima, ali i izborila se za slobodu krajem šesdesetih godina i omogućila slobodan izboru narednoj generaciji. U ovom period Pluton šeta znakom Lava i već 1948-50 prelazi preko zvezde Dubi, nalazi se na leđima Lava, donosi hladni rat, rezoluciju informbiroa, a 1955. na zvezdi Alfard, hidra, zmija, prirode Marsa, kad kreće seksualna revolucija. Da bi vec 1956-58 Pluton bio na Regulusu, srce Lava, kraljevska zvezda koja je u tom periodu izrodila Kralja Elvisa i kraljicu MM, Merilin Monro. 1957. Pluton ušao u znak Device, horoskopski znak koji predstavlja ženu, i od tog perioda rađa se feminizam. Već 1961-64 Pluton tranzitira preko zvezde Zosme, donosi slavu ali i nesreće, krecu Bitlsi i Stonsi, ali i kubanska kriza i ubistvo Kenedija.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Generacija X 1965 - 1979. godine

Tranzit Plutona od 11. stepena Device do 20. stepena Vage (sideralni prelaz iz Lava u Devicu)

Ova generacija se naziva na nekoliko načina, a najpopularniji naziv je MTV- generacija ili Đonsova generacija, aludirajuću na želju da budu neko i nešto u životu. Oni su veoma odgovorni, posvećeni ali i zabrinuti za svet. Generacija X je veliki promoter novih tehnologija, jer su rođeni u trenutku kad se prestalo govoriti o električnim aparatima i analognim dugmadima, već su postojali elektronski uređaji. Ova generacija je doživela dolazak CD, vokmena, flipera, računara, i kraj LP ploča kaseta i videokaseta, onda kraj CD i rađanje interneta. Iako ova generacija nerado koristi sve ove tehnologije, jer oni su rođeni u periodu velikih tehnoloških promena, i ne treba im internet da bi živeli ili zabaljali se. Za njih dokolica znači izlazak i upoznavanje se sa ljudima, kao i uživanje u prirodi, skejtbord, roleri, bajk ili snuker, umesto da se zatvaraju sa nekim igrama koje igraju danima, kao generacija MIlenijum, koja sledi posle njih.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Ovu generaciju zovu i izgubljena generacija, jer su se obrazovali na ulici, to je prva generacija koja ćaskanje koristi kao model obrazovanja. U ovom periodu Pluton šeta po ekliptici 1966-68 na zvezdi Deneboli, prirode Urana, promene i revolucije, protesti studenata u Evropi, kasnije 1968-70 Pluton prelazi preko zvezde Alkes, Pehar, problem alkoholizma kod tinejdžera. Od 1972. Pluton je ušao u znak Vage, kontrola rađanja, najezda antibejbi pilula, da bi već 1975 prolazio pored zvezde Vindematriks, Udovica, 1979. Pluton boravi na Algorabu, Crna vrana, kad se prvi put pojavio AIDS u Africi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Generacija Y - Milenijum 1980 - 1996. godine

Pluton tranzitira od 20. stepena Vage do 29. stepena Škorpiona (sideraln prelaz iz Device u Vagu )

Milenijum generaciju zovu i eho bum, jer su to uglavnom deca bejbi bum generacije, jer je nastalo porast populacije od 1980 do 1990. Ovo je prva generacija o koj se mnogo pisalo i mnogo im se posvećivalo pažnje u medijima, jer su najavljeni kao specijalna generacija ljudi trećeg milenijuma. Kasnije na istraživanjima ličnosti ove generacije dobili smo povećan narcizam u poređenju sa predhodnim generacijama. Kod ove generacije “digitalnih urođenika“ rađa se novi digitalni jezik kompjutera, video igara i interneta. Kad je ova generacija postala punoletna društveni mediji su se znatno poboljšani i stvaraju timsko orjentisano okruženje. U ovoj generaciji pronalazimo želju za apsolutnom slobodom izbora i legalizacije svega i svačega, od istopolnih brakova do legalizaciju droga.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Možda zato ovu generaciju zovu Petar Pan - generacija, jer je kod njih uočena tendencija odgađanja odrastanja i preuzimanja odgovornosti. Kod njih je uočen mnogo veći trend života sa roditeljima nego u predhodnim generacijama. Pluton je 1980-82. godine boravio na zvezdi stajačici Spika, klasje pšenice u ruci Device, te blagostanje, plodnost je uslovilo novim eho bum generacijom. Od 1984. Pluton je u znaku Škorpiona, koji vlada reproduktivnim organima, a od te godine se javlja globalni problem AIDS. Od te godine pa sve do 1993. tranzit Plutona nagoveštava razvrat, nemoral i bolesti. Od 1991-93 Pluton boravi na Unukalhai, Zmija, kulminacija nemorala i otrova koji su pušteni u industralizaciju hrane. Ovo je kraj Hladnog rata i period nadmoći EU i NATO snaga.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Generacija Z 1997-2014. godine

Tranzit Plutona od 1. stepena Strelca do 14. stepena Jarca (sideralni prelaz iz Škorpiona u Strelca )

Za ovu generaciju važi još jedno ime koje je veoma pristaje , a to je I-generacija, jer je ovo prva generacija koja je odrasla sa IPhonom u ruci. Ona je odrasla uz pametne telefona i društvene mreže, ali i strahu od globalnog terorizma i ekonomske recesije 2008, što je oblikovalo ovu generaciju Z. U ovoj generaciji će se smanjiti stopa zloupotrebe droga i alkohola, jer pronalaze veće zadovoljstvo u korišćenju društvenih mreža i 3D tigitalnih tehnologija. Zbog finasijskih stresova i straha od terorizma njihovih roditelja, ova generacija je odgovornija i orjentisaniji prema poslu, novcu i generalno uspehu, u odnosu na Milenijumse.Generacija Z je konzervativnija u pogledu liberalizacije i legalizacije droga, transrodnih pitanja i istopolnih brakova, a period kad oni dođu na vlast itekako ćemo osetiti. Tranzit Plutona 1996-7 u znaku Strelca doneo je čuveu skraćenicu WWW, world wide web, i od tada kreće Generacija Z, koja je naviknuta na aplikacije pametnih telefona, a 1998. Pluton na glavi Škorpiona, kreće Globalizam, da bi 1999. Pluton bio u Srcu Škorpiona, na Antaresu, NATO bombardovanje i globalna opasnost od stradanja, te 2001.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Pluton je na glavi Herkula koji kleči, zvezda stajačica Ras Agethi, deluje mnogo opasnije 9/11, rušenje bliznakinja, terorizam, da bi 2003-4. Pluton u tranzitu bio na zvezdi Sabik, sazvežđe Zmijonoša, kreće navala lažnih vesti i uspeh u zlim delima. Tokom 2004-6. Pluton boravi na Trećem oku Zmijonoše, nastaje FB, počinje program globalnih virusa i vakcinacije, da bi 2008. Pluton ušao u znak Jarca ( znak koji vlada Srbijom), Kosovo se otima od Srbije i dolazi bankarskog kraha i svetske ekonomske krize, rodio se Twitter. Od 2011-3. Pluton je boravio na zvezdi Facies, Oštro oko Strelca, sa naglašenim agresivnim uplivom i bezobzirnim radnjama u politici i ekonomiji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutter

Generacija Alfa 2014 - 2030. godine

Tranzit Plutona od 15. stepena Jarca do 12. stepena Vodolije (sideralni prelaz iz Strelca u Jarca )

Naslednici Generacije Z su veoma tehnološki obrazovani jer su se rodili kasnije od FB, Youtube, Twitter-a, Instagram-a, IPhon-a, tako da u periodu njihovog školovanja i napredovanja razvijaće se digitalna tehnologija informacija i komunikacija i to će njima biti prirodni način opštenja sa okolinom. Za njih će biti veliki napor da obave svakodnevne zadatke bez interneta. Oni su naviknuti na trenutan odgovor od uređaja, maksimalno će koristiti veštačku inteligenciju i neće razlikovati privatno od javnog. Naviknuti da sarađuju na Mreži, jer internet smatraju prirodnim bogatstvom, a prenosivi pametni uređaji, koji rade na dodir, pogled, ili šta već će da izmisle, biće ima kao deo nekog fizičkog organa bez koga nema života. Ova generacija će biti pravi izazov za pedagoge i nastavnike tradicionalnog obrazovanog sistema. Njihovi nastavnici iz Generacije X još nisu spremni da predaju na Mreži, a to će biti osnov obrazovanja ove Generacije Alfa koja će promeniti svet. Tranzit Plutona 2015. ukazuje na zvezdu stajačicu Vegu, najava novog političkog dogovora, nova naučna dostignuća, nepopularne mere koje se globalno uvode. Tokom 2018-19 Pluton tranzitira na zvezdi stajačici Deneb, Orlov rep, narod se buni protiv ekonomskih mera vlade, a 2021. Pluton će boraviti na zvezdi Terebelum, lakoverni će platiti veliku globu, 2024. Pluton ulazi u znak Vodolije, gde je i zvezda stajačica Altair, Orao, neustrašive prirode sa velikim ambicijama. Nadamo se da će i Srbiji biti mnogo bolje od te 2024, jer planeta podzemnog sveta, Pluton, izlazi iz znaka koji vlada Srbijom.

(Kurir.rs/astroshop.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track