RAZGOVARALI O BILATERALNOJ SARADNJI I PROJEKTIMA: Mihajlovićeva sa komesarom za trgovinu Velike Britanije (FOTO)
Foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

sastanak

RAZGOVARALI O BILATERALNOJ SARADNJI I PROJEKTIMA: Mihajlovićeva sa komesarom za trgovinu Velike Britanije (FOTO)

Društvo -

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa komesarom za trgovinu Velike Britanije za Evropu Endrjuom Mičelom o bilateralnoj saradnji dve zemlje, regionalnom povezivanju i infrastrukturnim projektima koje Srbija realizuje.

Kako je saopšteno iz kabineta potpredsednice Vlade Srbije Mihajlović je zahvalila Mičelu na podršci Velike Britanije evropskom putu Srbije i sprovođenju reformi koje su doprinele poboljšanju poslovnog okruženja u Srbiji.

Takođe je istakla da postoji značajan prostor da se unapredi privredna saradnja, kako u oblasti infrastrukture, tako i u oblasti saobraćaja, gde je ove godine u Londonu potpisan Sporazum o međunarodnom drumskom saobraćaju između Srbije i Velike Britanije.

foto: Kabinet Potpredsednice Vlade Srbije

"Srbija u ovoj godini pokreće novi investicioni ciklus u oblasti infrastrukture, vredan više od pet milijardi evra. Naglasak pri izboru projekata stavljen je na projekte od regionalnog značaja, jer su dobre infrastrukturne veze sa susedima važne za konkurentnost privrede, nove investicije i brži ekonomski razvoj", rekla je Mihajlović.

Među projektima čija realizacija počinje ove godine je i izgradnja Moravskog koridora, odnosno auto-puta Pojate-Preljina, za koji je potpisan memorandum s američkom kompanijom "Behtel", a među finansijerima je UK fajnens banka.

"Naš plan je da ovaj auto-put počnemo da gradimo na leto, a za nas je važan jer će povezati dva glavna auto-puta, Koridor 10 i Koridor 11, i to kroz područje u kojem živi oko 500.000 ljudi", rekla je Mihajlović.

Endrju Mičel, koji je prvi visoki predstavnik britanskog Ministarstva trgovine koji je posetio Srbiju, u razgovoru sa potpredsednicom Vlade naglasio je zainteresovanost Velike Britanije za unapređenje bilateralnih odnosa i ekonomske saradnje dve zemlje.

"Bez obzira na sve neizvesnosti u vezi s izlaskom Velike Britanije iz EU, ostajemo zainteresovani i za region Zapadnog Balkana i za Srbiju, kao i za unapređenje naših bilateralnih odnosa, koje u narednom periodu želimo da dodatno poboljšamo, posebno u oblasti ekonomije, trgovine i razvoja infrastrukture", rekao je Mičel.

Izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska UK fajnens banke u Srbiju.

"Ovo predstavlja moderan i jednostavan model finansiranja, kako za kapitalne projekte Vlade Srbije, tako i za poslovne poduhvate privatnih kompanija u Srbiji", kaže Mičel.

Razgovoru je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track