STEFANOVIĆ NA SASTANCIMA U VAŠINGTONU: Razgovarao sa Endrjusom i Mandelkerovom (FOTO)
Foto: MUP Srbije

Saradnja srbije i sad

STEFANOVIĆ NA SASTANCIMA U VAŠINGTONU: Razgovarao sa Endrjusom i Mandelkerovom (FOTO)

Društvo -

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, u okviru zvanične posete SAD, razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika sekretara Međunarodnog biroa za narkotike i sprovođenje zakona Jorganom Endrusom o daljem unapređenju saradnje u oblasti borbe protiv narkotrafikinga.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, Stefanović je upoznao Endrusa s rezultatima koje je Ministarstvo ostvarilo u borbi protiv trgovine narkoticima, i naglasio da je srpska policija tokom 2018. godine zaplenila više od četiri tone droge, kao i da je za samo četiri meseca ove godine oduzela više od dve tone narkotika.

Zahvalivši Vladi SAD na dosad pruženoj pomoći, on je istakao da je ona bila izuzetno značajna za unapređenje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i usavršavanje njegovih pripadnika, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine narkoticima i ljudima.

Na sastanku je bilo reči i o daljoj saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova i Međunarodnog biroa za narkotike i sprovođenje zakona kroz različite projekte.

Ministar Stefanović posebno je istakao zainteresovanost za obuku srpskih policajaca u oblasti borbe protiv korupcije, trgovine ljudima, kao i na polju finansijskih istraga i visokotehnološkog kriminala.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a Srbie, zamenik pomoćnika sekretara Međunarodnog biroa za narkotike i sprovođenje zakona Jorgan Endrus istakao je da je "srpska policija pouzdan partner u borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala i da je zadovoljstvo raditi s njenim pripadnicima".

On je pohvalio rad srpske policije i konstatovao da je ona uložila dosta napora u borbi protiv organizovanog kriminala.

Na sastanku je bilo reči i o radu policije u zajednici i preventivnom radu s decom, a ministar Stefanović je upoznao Endrusa s projektima koje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije preduzima u pogledu edukacije dece na temu bezbednosti.

Stefanović je posebno istakao predmet "Osnovi bezbednosti dece", u okviru koga policijski službenici podučavaju učenike prvog, četvrtog i šestog razreda u osnovnim školama kako da se bezbedno ponašaju i zaštite.

Sa podsekretarkom za terorizam i finansijsko-obaveštajnu delatnost

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se u Vašingtonu, u okviru zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, sa Sigal Mandelker, podsekretarkom za terorizam i finansijsko-obaveštajnu delatnost američkog ministarstva finansija.

Ministar Stefanović upoznao je američku podsekretarku sa konkretnim koracima koje je Srbija preduzela u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, istakavši da su u potpunosti implementirane preporuke FATF-a kako bi naša država bila skinuta sa "sive liste" ove organizacije.

Potpredsednik srpske vlade rekao je da je usvajanje više zakonskih i podzakonskih akata u ovoj oblasti donelo i konkretne rezultate u Srbiji. Kako je objasnio Stefanović, značajno je povećan broj presuda za pranje novca pa je od 20. decembra prošle do 10. aprila ove godine doneto ukupno 15 presuda.

Osim usvajanja nove zakonske regulative, značajno su, kako je rekao ministar Stefanović, unapređeni resursi i kapaciteti u borbi protiv pranja novca. On je ujedno dodao da Srbija sarađuje sa SAD, ali i međunarodnim organizacijama u cilju bolje obučenosti ljudi koji su zaduženi za suzbijanje ove vrste kriminala.

Takođe, prema rečima potpredsednika srpske vlade, naša zemlja je izradila nacionalnu procenu rizika kojom se rukovodi u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Američka podsekretarka Sigal Mandelker pohvalila je posvećenost Srbije u ovoj oblasti i istakla neophodnost saradnje naših država na ovom polju, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track