Najnovije vesti

SLOBODNIH MESTA U SREDNJIM ŠKOLAMA ZA STO VIŠE NEGO PROŠLE GODINE: Nastava se završava 31. maja, a najviše mesta ima u gimnazijama
Foto: Marina Lopičić

završni ispit i mala matura 17,18. i 19. juna

SLOBODNIH MESTA U SREDNJIM ŠKOLAMA ZA STO VIŠE NEGO PROŠLE GODINE: Nastava se završava 31. maja, a najviše mesta ima u gimnazijama

Društvo

Trka za upis u srednje škole počinje za mesec dana, a u Ministarstvu prosvete kažu da za narednu školsku godinu ima 76.239 slobodnih mesta u gimnazijama i srednjim stručnim školama.

To je za stotinak više u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 76.131 slobodno mesto.

U trogodišnjim školama u Srbiji mesta ima za 15.305 učenika prvog razreda, dok su kvote za četvorogodišnje stručne škole 39.056 učenika, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

Za buduće srednjoškolce u gimnazijama ima 18.884 mesta, umetničkim likovnim 709 mesta, muzične i baletske 1.072 mesta, specijalne 1.213 mesta, dok u Sportskoj gimnaziji i sportskim odeljenjima mesta ima za 240 đaka.

Nastava se za učenike osmog razreda završava 31. maja, ali to nije kraj za

osmake jer ih čekaju pripreme za završni ispit i mala matura koja je zakazana za 17.,18. i 19. jun.

Uspeh sa male mature važan je zbog upisa u željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole maksimalno može da nosi do 60 bodova, dok na tri testa maksimalno može da osvoje 40 bodova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...