Na fakultetima manje od 500 mesta za drugi rok

Na fakultetima manje od 500 mesta za drugi rok

Društvo -
Budžetskih mesta ima na Mašinkom, Rudarsko-geološkom, Šumarskom, Učiteljskom i Fizičkom fakultetu, dok je za samofinansirajuće studente ostalo mesta na Pravoslavnom bogoslovskom, Poljoprivrednom, Šumarskom, Filološkom fakultetu

BEOGRAD - Na fakultetima Univerziteta u Beogradu ostalo je manje od 500 mesta za septembarski rok, a neki fakulteti su tražili proširenje kvote i dozvolu da upišu određeni broj studenata koji su ostali ispod crte.

Prema rečima prorektorke za nastavu Nede Bokan, budžetskih mesta ima na Mašinkom, Rudarsko-geološkom, Šumarskom, Učiteljskom, Fizičkom fakultetu, ukupno 89. Za samofinansirajuće studente ostalo je mesta na Pravoslavnom bogoslovskom (135), Poljoprivrednom (94), Šumarskom (81), Filološkom fakultetu (40).

Tehnološko-metalurški, Rudarsko-geološki fakultet ove godine su, za razliku od prethodnih, skoro popunili sve kvote, a razlog je kako je ranije objasnio rektor Branko Kovačević dolazak i ulaganje "Gaspormnjefta".

Ističući da su tehničke grupacije fakulteta ove godine iznenađenje, Bokan je rekla da Univerzitet nikako ne želi da zanemari društveno-humanističku ni medicinsku grupaciju fakulteta, bez obzira što u nekim od tih profesija na tržištu ima viška kadrova.

U drugom upisnom krugu upisuju se kandidati iz dijaspore, iz nesvrstanih zemalja u okviru projekta "Svet u Srbiji".

Kako je navela prorektorka, nekoliko fakulteta poput, Fakulteta organizacionih nauka, Fakulteta političkih nauka, zatražilo je od Senata UB dozvolu da proširi ovogodišnju kvotu, što će moći da učini nakon odobrenja resornog ministarstva i ako dobiju doakreditaciju.

Bokan je najavila da će na nekoliko fakulteta u novoj školskoj godini studenti moći ranije uslovno da se prijavljuju za master i doktorske studije i to do 15. aprila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track