HUAVEJ DIGAO BURU U CELOM SVETU, EVO ŠTA TO ZNAČI ZA KORISNIKE U SRBIJI! Oglasila se kompanija i otkrila da li gubite pristup jutjubu i džimejlu!
Foto: Profimedia

nastavlja da servisira

HUAVEJ DIGAO BURU U CELOM SVETU, EVO ŠTA TO ZNAČI ZA KORISNIKE U SRBIJI! Oglasila se kompanija i otkrila da li gubite pristup jutjubu i džimejlu!

Društvo -

Američki Gugl suspendovao je licencu kompaniji Huavej, što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema. Prethodno je u četvrtak Trampova Administracija stavila Huavej na crnu listu kompanija.

Ovaj potez će drastično će otežati poslovanje Huaveja na tržištu pametnih telefona izvan Kine, s obzirom da će ovom odlukom kineski tehnološki gigant izgubiti pristup ažuriranjima Guglovog operativnog sistema.

Kako prenosi Rojters, sledeća verzija Android smart telefona će takođe izgubiti pristup popularnim uslugama, uključujući Gugl plej prodavnicu, Dži-mejl i Jutjub aplikacije.

"Huavej će moći da koristi samo javnu verziju Androida i neće moći da dobije pristup vlasničkim aplikacijama i uslugama od Gugla", rekao je izvor ove novinske agencije.

foto: AP

Američka administracija kojom rukovodi predsednik Donald Tramp u četvrtak je stavila Huaveji na crnu listu, a to povlači mere koje će toj kompaniji izuzetno otežati poslovanje sa američkim partnerima, preneo je RTS.

Nastavlja servisiranje

Huavej će nastaviti da servisira svoje uređaje na Android sistemu, saopšteno je iz te kompanije.

"Huavej će nastaviti da obezbeđuje ažuriranja za bezbednosni sistem svojih uređaja koji se prodaju širom sveta, i pružiće usluge i nakon prodaje", navedeno je u saopštenju kompanije Huavej.

"Huavej će nastaviti da pruža sigurnosne nadogradnje i usluge nakon prodaje za sve postojeće proizvode kompanije, uključujući pametne telefone i tablete, uključujući i one koje su već u prodaji širom svijeta", navodi se u izjavi.

"Nastavićemo da razvijamo siguran i održiv softverski sistem da bismo korisnicima pružili bolju uslugu", navodi se u izveštaju.

Američki Gugl je prethodno saopštio da je suspendovao licencu kompaniji Huavej, što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema.

Ovaj Guglov potez usledio posle je odluke Trampove administracije da Huavej stavi na crnu listu kompanija.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track