MOŽE LI PAMETNI TELEFON DA NAM BUDE I NOVČANIK: U Srbiji je plaćanje telefonom u usponu, polako se digitalizujemo
Foto: Tanjug/Tanja Valić

MOŽE LI PAMETNI TELEFON DA NAM BUDE I NOVČANIK: U Srbiji je plaćanje telefonom u usponu, polako se digitalizujemo

Društvo -

Verovatno vam se bar jednom dogodilo da odete u prodavnicu i u redu za plaćanje shvatite da ste zaboravili novčanik.

Zbog toga ste morali da se vraćate kući, ali to više neće biti potrebno jer je u Srbiji aktivirana mogućnost plaćanja mobilnim telefonom.

foto: Tanjug/Tanja Valić

Građani Srbije čak pet sati dnevno provedu uz telefon koji nam je postao stalni deo svakodnevice govore pojedina istraživanja.

Zanimljivo je da u Srbiji čak 60 odsto građana koji imaju račun u banci koriste opciju plaćanja telefonom.

Dovoljno je samo da imate aktiviranu aplikaciju na svom pametnom telefonu, a da pri kupovini prislonite svoj telefon na terminal.

Međutim, građani Srbije i dalje su nepoverljivi prema novim tehnologijama i zabrinuti su da takvo plaćanje nije bezbedno.

foto: Tanjug/Tanja Valić

Za takvu bojazan nema razloga, ocenjuju u Societe Generale banci, jer pre svakog beskontaktnog plaćanja potrebno je ukucati svoj pin kod.

Ako vam neko ukrade telefon, neće moći da vam skine novac sa računa, jer je potrebno da zna vaš pin kod kao i pri korišćenju standardne kartice.

Da biste aktivirali mogućnost beskontaktnog plaćanja telefonom, nije potrebo da idete u banku, već samo da instalirate aplikaciju.

Postoji i zabluda da Srbija nije tehnički opremljena da bi prihvatila nove digitalne inovacije, ali ni to nije tačno, jer čak 80 odsto prodavnica, pekara, kao i raznih radnji imaju terminale u kojima možete da plaćate telefonom.

Prema rečima direktora za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard Jelene Ristić, Societe Generale Srbija lansirala je mCard - uslugu koja omogućava beskontaktno plaćanje pametnim telefonom na svim POS terminalima u zemlji i inostranstvu, gde se prihvataju Mastercard beskontaktne platne kartice.

"Jednostavnost i brzina su razlozi zašto ljudi prihvataju da koriste usluge beskontaktnog plaćanja", kazala je Ristićeva.

Ona je upozorila da je korišćenje te usluge sasvim bezbedno, jer je razmena informacija između telefona i terminala kodirana, a ako izgubite telefon ne morate da menjate broj kartice.

foto: Tanjug/Tanja Valić

Koliko je Srbija prihvatila digitalizaciju govori podatak da su građani pre tri godine bili skeptični prema takvim inovacijama, ali se 2018. godine dogodio uspon beskontaktnog plaćanja.

Iz Societe Generale Srbija kažu da je na njihovom projektu mCard više od godinu dana radilo pet kompanija i da su imali u vidu sva pozitivna i negativna iskustva iz sveta.

Način plaćanja je jednostavan poput korišćenja beskontaktne platne kartice, a postoje dodatni nivoi zaštite koji osiguravaju da račun bude zadužen samo jednom ukoliko slučajno prislonite karticu dva puta.

Nema dodatnih troškova prilikom plaćanja putem mCard usluge, a u sklopu m-banking aplikacije možete da je koristite na čak tri svoja Android uređaja.

Promo

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track