Najnovije vesti

KAKO JE SRPSKA VOJSKA SPREČILA KOPNENU NATO AGRESIJU NA SRJ: Održana premijera dokumentarno-igranog filma Ratne priče sa Paštrika
Foto: Printscreen

U Domu Garde na Topčideru

KAKO JE SRPSKA VOJSKA SPREČILA KOPNENU NATO AGRESIJU NA SRJ: Održana premijera dokumentarno-igranog filma Ratne priče sa Paštrika

Društvo

„Ratne priče sa Paštrika“ drugi je film autorke Slađane Zarić, rađen u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane – Vojno filmskog centra „Zastava film“, koji svedoči o herojskoj borbi pripadnika naše vojske u odbrani otadžbine na Paštriku 1999. godine, o kojoj se vrlo malo zna.

Premijeri dokumentarno-igranog filma „Ratne priče sa Paštrika“, održanoj večeras u Domu Garde na Topčideru, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, državno i vojno rukovodstvo, učesnici borbi na Paštriku, članovi porodica poginulih boraca i brojni gosti. „Ratne priče sa Paštrika“ drugi je film autorke Slađane Zarić, rađen u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane – Vojno filmskog centra „Zastava film“, koji svedoči o herojskoj borbi pripadnika naše vojske u odbrani otadžbine na Paštriku 1999. godine, o kojoj se vrlo malo zna. Pored autorke, u timu zaslužnom za nastanak dokumentarno-igranog ostvarenja su producenti Snežana Rodić Sinđelić i potpukovnik Goran Ikonić, direktori fotografije Žarko Pekez i Petar Vujanić, stručni konsultant potpukovnik u penziji Perko Alimpić, montažer Bojan Perišić, organizator Danko Rapajić, novinar Vesna Ilić, kompozitor Vladimir Tošić, dizajner zvuka Bojan Mangović i maskiri Aleksandra Trajković i Biljana Tomić. Posle premijere „Ratnih priča sa Paštrika“, autorka filma Slađana Zarić napravila je poređenje sa prethodnim filmom „Ratne priče sa Košara“, s obzirom na to da se često susretala sa pitanjima da li će priča o bici na Paštriku biti nastavak priče sa Košara. Kako ističe, te priče, kao i reakcije nakon odgledanog filma su različite, što ocenjuje dobrim. - Posle filma o Košarama osećala sam se tužno, tragično i ponosno. Posle filma „Ratne priče sa Paštrika“ osećam se ponosno. Videti šta su ti momci tamo preživeli – to „tepih bombardovanje“, kada pogledate arhivske kadrove, pomislite da niko neće preživeti. Da smo imali samo 26 žrtava, zaista je fascinantno posle 20 dana borbe, vrlo intenzivnih napada terorista i NATO-a – ističe autorka filma, podsećajući na značajan doprinos naše vojske, koja je u presudnim danima, kada se odlučivalo kako će izgledati Kumanovski sporazum, uspela da odbije napad neprijatelja.

Slađana Zarić
Slađana Zarićfoto: Salinger Igor / MC Odbrana

Direktor Vojnofilmskog centra „Zastava film“ i jedan od producenata potpukovnik Goran Ikonić, zahvalio je Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, koja je uz svesrdnu podršku ministra odbrane obezbedila uslove za realizaciju ovog projekta. On ističe da je cilj filmova o Košarama i Patriku da se javnosti skrene pažnja na herojstvo i požrtvovanost svih vojnika koji su se junački borili u svim jedinicama i na svakom mestu gde se 1999. godine branila naša zemlja. - VFC „Zastava film“ ima višedecenijsku saradnju sa RTS-om i mi smo ovu temu načeli 2012. godine u emisiji „Dozvolite“. Tako da je koprodukcija sa nacionalnom televizijom bila logičan sled i ispunjavanje duga prema poginulim herojima, njihovim porodicama i svim borcima koji su se borili u odbrambenom ratu od NATO agresije 1999. godine. Potpukovnik Ikonić rekao je da je, kao jedan od učesnika borbenih dejstava, lično srećan što mu se ukazala prilika da učestvuje u ekranizaciji ovog filmskog ostvarenja i najavio da će VFC „Zastava film“ uraditi specijalni serijal „Srpska trilogija“, koji će pokazati genezu NATO agresije i pet dokumentarnih filmova o ratnim brigadama odlikovanim Ordenom narodnog heroja 1999. godine.

foto: Printscreen

Prema rečima potpukovnika u penziji Milovana Jojića, komandanta Trećeg pešadijskog bataljona 549. motorizovane brigade za vreme NATO agresije, najupečatljivija sećanja na borbe sa Paštrika su herojstvo vojnika na služenju vojnog roka, njihova izuzetna hrabrost, požrtvovanost i jaka volja za odbranu slobode i časti naše domovine. Kao akter tog događaja, ističe da je film ostavio impresivan utisak na njega i njegove saborce. Nekadašnji rezervista u 549. motorizovanoj brigadi Slobodan Mladenović ne krije emocije nakon premijere i kako kaže film ga je za trenutak vratio tamo gde se borio. Takođe, ocenjuje da je film realan i da će mu zauvek ostati u sećanju pogođeno sanitetsko vozilo u kojem se nalazio, ukazujući pomoć ranjenicima i kada je uspeo da spasi život Slavoljubu Mitiću iz Vranja. Bitka na Paštriku, u kojoj su snage Vojske Jugoslavije od 26. maja do 14. juna 1999. godine branile teritoriju SR Jugoslavije od napada terorista potpomognutih snagama albanske vojske, odvijala se paralelno sa intenzivnim bombardovanjem od strane NATO-a. Zahvaljujući hrabroj borbi graničnih jedinica Vojske Jugoslavije, neprijatelj je osujećen u nameri da slomi i uništi njihovu odbranu i otvori put za dodatno ubacivanje terorista na područje Kosova i Metohije. Vojska Jugoslavije je u bici na Paštriku ostala neporažena i nanela je ogromne gubitke neprijatelju. U toj borbi, poginulo je 26 pripadnika Vojske Jugoslavije. U filmu, događaje o borbi vođenoj u rejonu planine Paštrik pričaju oficiri, vojnici, rezervisti i dobrovoljci, pripadnici 549. motorizovane brigade. Svedočenja više od 30 sagovornika rasvetljavaju dešavanja od napada na karaulu Gorožup, do povlačenja naše vojske posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma. Televizijska premijera filma „Ratne priče sa Paštrika“ zakazana je na Prvom programu RTS-a 26. maja, od 21 čas, na datum početka bitke na Paštriku.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...