Najnovije vesti

IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA STUPAJU NA SNAGU 1. DECEMBRA: Ubica iz Novog Sada može da dobije do 40 godina, doživotni zatvor će se izricati tek za šest meseci
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

nove odredbe

IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA STUPAJU NA SNAGU 1. DECEMBRA: Ubica iz Novog Sada može da dobije do 40 godina, doživotni zatvor će se izricati tek za šest meseci

Društvo

BEOGRAD - Kazna doživotnog zatvora, peripremanje teškog ubistva, kao i sve druge izmene i dopune Krivičnog zakonika koje je prošle sedmice usvojila Skupština Srbije, stupaju na stanu 1. decembra, što znači da će nove odredbe moći da se primene tek nakon ovog datuma.

 

Početak decembra za primenu zakona predviđen je samim zakonskim izmenama, objavljenim na sajtu Skupštine Srbije.

 

Nove odredbe KZ-a će se primenjivati samo prema budućim izvršiocima krivičnih dela, jer nije predviđena retroaktivna primena zakona, pa će doživotni zatvor kao kazna moći da se izriče tek nakon 1. decembra.

 

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

To znači da će za, na primer, na ubicu iz Novog Sada koji je juče ubio troje ljudi, kada god bude osuđen, sud morati da primeni zakon koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela, odnosno moći će da ga osudi na sada važeću kaznu u rasponu od 30 do 40 godina.

 

Isto važi i za oštrije kažnjavanje povratnika po sistemu "tri udarca", strožije kažnjavanje onih koji deci prodaju drogu, mučitelje i ubica životinja, takođe i za one koji od 1. decembra napadnu advokate ili članove njihovih porodica u vezi sa advokatskim poslovima, kao i za sve druge zakonske novine.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...