SRBIJA NE ZABORAVLJA MAJORA ZORANA: Voleo je nebo i jedrenje... Održana 21. regata u čast pilota Radosavljevića koji je poginuo braneći srpsko nebo (VIDEO)
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

ministarstvo odbrane

SRBIJA NE ZABORAVLJA MAJORA ZORANA: Voleo je nebo i jedrenje... Održana 21. regata u čast pilota Radosavljevića koji je poginuo braneći srpsko nebo (VIDEO)

Društvo -

BEOGRAD - Memorijalna jedriličarska regata "Zoran Radosavljević" posvećena pilotu 127. lovačke avijacijske eskadrile "Vitezovi" Vojske Jugoslavije koji je poginuo u odbrani od NATO agresije 26. marta 1999. godine, održana je proteklog vikenda u nekoliko klasa i kategorija.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, ove godine regatno polje oba dana bilo je na Dunavu, a više od 80 učesnika nadmetalo se u klasama "optimist", "laser 4.7", "laser radijal", "laser standard", "mikro" i "krstaš".

Memorijalna jedriličarska regata "Zoran Radosavljević" među jedriličarima je poznata kao regata sa emocijama. Tradicionalno, regata okuplja veliki broj jedriličara, Zoranovih kolega, prijatelja i poštovalaca.

Sestra majora Zorana Radosavljevića, Snežana Radosavljević Mažibrada, predsednica Udruženja "Zoran Radosavljević", istakla je da su organizatori regate vrlo srećni jer su i ove godine imali dosta učesnika, kao i da su najmlađi jedriličari, koji su ranijih godina jedrili na Adi Ciganliji, ove godine zajedno sa svima jedrili na Dunavu.

Pripadnici Rečne flotile obezbeđivali su regatno polje i ove godine, a kadeti Vojne akademije pomagali su u organizaciji regate i takmičili se u okviru jedriličarskih posada. Pripadnici RViPVO naletima helikoptera tipa "gazela" na simboličan način označili su početak regate u znak sećanja na svog kolegu pilota majora Zorana Radosavljevića.

Organizatori regate su Udruženje "Regata Zoran Radosavljević" i Jedriličarski klub "Zemun". Značajnu pomoć pružili su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, MUP Srbije - Rečna policija, Ministarstvo saobraćaja, Lučka kapetanija i druge kompanije.

Regata u čast pilota i jedriličara majora Zorana Radosavljevića, prvi put je održana u Crnoj Gori 1999. godine, a od maja 2007. godine organizuje se u Beogradu.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track