AGRESIVNE PTICE NASRĆU PO PARKOVIMA: JEZIVO! Histerične vrane kopaju oči ljudima
Foto: Profimedia

Oprez

AGRESIVNE PTICE NASRĆU PO PARKOVIMA: JEZIVO! Histerične vrane kopaju oči ljudima

Društvo -

Traume Poletela je ka mojoj glavi, imala sam utisak da mi cilja oči, srećom, samo me je kljunom zakačila po glavi, svedoči predstavljena čitateljka Kurira V. B.

Vrane ovih dana nemilosrdno napadaju građane Srbije!

Mnogi su na svojoj koži osetili čuvenu krilaticu "Pažnja! Vrane napadaju!" iz filma Alfreda Hičkoka "Ptice". Oni koji su doživeli napad kažu da je to jezivo iskustvo, kao i da su ove ptice često toliko uporne i da teško odustaju od napada.

foto: Profimedia

Prestravljeni

- Pre nekoliko dana vrana me je napala u parku kroz koji sam prolazila. Poletela je ka mojoj glavi, imala sam utisak da mi cilja oči, srećom, samo me je kljunom zakačila po glavi. Uplašila sam se i počela da trčim, sva sreća pa je u blizini bio ulaz u zgradu, gde sam pobegla. To je jezivo stvarno, sva sreća pa nisam imala neku povredu, ali imam traume, sigurno više neću prolaziti kroz taj park - ispričala je za Kurir V. B., koja je napad doživela na periferiji Beograda.

foto: Shutterstock

Stručnjaci objašnjavaju da se razlog za ovakvo agresivno ponašanje ptica zapravo krije u želji da se zaštite mladunci. Ornitolog Vojislav Vasić objašnjava za Kurir da treba znati da to nije napad, već odbrana mladunaca. - Vrane ne jedu ljude, ne mogu ugroziti život, ni telesni integritet, mogu samo da nas čvrknu malo. To se dešava ako smo uporni da prođemo kroz zonu koju one brane zbog mladunaca. Svako ko primeti takvo ponašanje vrana treba da promeni pravac ili pređe na drugu stranu ulice. Ukoliko dođe do nekog kontakta, zaštitite se kišobranom ili novinama - navodi Vasić.

Pamte lice

On ističe da vrane prvo upozoravaju onoga ko na neki način ugrožava mlade, ali da ljudi ne reaguju na upozorenja pa nastaje drama, vriska, panika i napad. - Savet je da slušate šta se dešava oko vas - vrana glasno grakće i leti u vašoj blizini, upozorava da brani svoju teritoriju. Čim se odmaknete metar od te granice, ona gubi svako zanimanje za vas. Obratite pažnju na to upozorenje i samo promenite pravac - savetuje Vasić i dodaje da ne treba paničiti, jer period odrastanja mladunaca ne traje dugo.

foto: Printscreen YT

On objašnjava i da su napadi češći jer u parkovima nema dovoljno vegetacije i žbunja gde bi se mladi mogli sakriti kad ispadnu iz gnezda. - Vrane inače pamte lice i onoga ko im je nešto nažao učinio. Ne znamo šta je njima u glavu, na to ne možemo da utičemo, ali možemo na ljude. Svaka ogrebotina može da bude opasna ukoliko se inficira, ali to nisu duboke povrede, vrana nema čak ni alat za nanošenje nekih komplikovanih povreda, to su uvek lake povrede - pojašnjava Vasić.

Javiti se lekaru Potrebno primiti tetanus

foto: Shutterstock

Ukoliko dođe do povrede, potrebno je dezinfikovati ranu, a poželjno je da se povređeni jave lekaru. Kada je reč o otvorenim ranama, najpre ih treba isprati sapunom i vodom, a neophodno je i previjanje. Treba proveriti da li je pacijent već vakcinisan protiv tetanusa, a ako nije, obavezno mora da primi antitetanusnu zaštitu. Lekari često savetuju i antibiotik.

O vranama - Siva vrana je prisutna u različitim otvorenim staništima, od ravnica do visokih planina - Brojna je u poljoprivrednim područjima, gradovima i selima - Jede hranu biljnog ili životinjskog porekla, vrlo je prilagodljiva - Vranu smatraju jednom od najpametnijih ptica, a neki veruju da je zloslutnica

Kako se zaštititi od napada - Bez panike i naglih pokreta se udaljiti - Možete se zaštiti i kapom ili šeširom - Ukoliko čujete upozorenje, promenite pravac kretanja - Kišobran ili novine iznad glave mogu pomoći da vrana odustane od napada

Kurir.rs/ Mina Branković Foto: Profimedia, Shutterstock, Printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja