ISTRAŽIVANJE O BEZBEDNOSTI DECE NA PLANETI:  Mališani u Srbiji sigurniji nego u Crnog Gori i Albaniji
Foto: Shutterstock

Sigurno

ISTRAŽIVANJE O BEZBEDNOSTI DECE NA PLANETI: Mališani u Srbiji sigurniji nego u Crnog Gori i Albaniji

Društvo -

Najbolje o deci brinu u Singapuru, Zapadnoj Evropi i Južnoj Koreji, pokazalo istraživanje

Srbija se nalazi na 46. mestu globalne liste po bezbednosti dece, od 176 zemalja, a ispred Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije. Ovo su podaci organizacije Sejv d čildren. Globalna lista sastavljena je, kako kažu u toj organizaciji, prema Indeksu prekinutog detinjstva i na njoj se iz zemalja regiona ispred Srbije nalaze Slovenija, koja je na trećem mestu, Hrvatska na 29, dok su Crna Gora i Albanija na 50, odnosno na 61. mestu. Severna Makedonija je na 69. mestu, piše u najnovijem izveštaju te organizacije.

U Srbiji su deca bezbednija Lista govori o tome koliko je detinjstvo u određenoj zajednici ugroženo usled faktora kao što su loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dečji rad, brakovi maloletnika, maloletničke trudnoće i ekstremno nasilje. Najbolje o deci brine Singapur, a među prvih deset država nalazi se osam zapadnoevropskih zemalja i Južna Koreja. Centralnoafrička Republika najlošije je pozicionirana, a prethode joj, na dnu liste, Nigerija i Čad. Kako se navodi, globalni izveštaj o deci objavljuje se uoči obeležavanja Međunarodnog dana deteta 1. juna i on poredi položaj dece u zemljama širom sveta, a u odnosu na 2000. godinu.

Da se napravi plan Sa druge strane, Branka Tišma, pedagog, kaže za Kurir da bi trebalo svi da se uključimo u podizanju bezbednosti dece. - Ono što bi bilo najbolje jeste da se roditelji što više uključe u njihovu bezbednost, kao i u nadgledanje svega što ona rade, kao i kako koriste internet jer ih tamo vrebaju mnogobrojne opasnosti. Uz to, bilo bi idealno da sve ustanove koje se bave decom naprave dugoročan plan kako bi bile što bolje i efikasnije u zaštiti dece - rekla je Tišma.

Deca Sad imaju malo bolji život

Izveštaj je pokazao da je u 2000. godini 970 miliona dece ostalo bez detinjstva usled događaja koji su promenili njihove živote, kao i da je danas taj broj smanjen na 690 miliona - što znači da 280 miliona dece širom sveta ima bolji život.

Brojke

- 176 zemalja učestvovalo u istraživanju - 3. mesto pripada Sloveniji

Kurir.rs/ B.T. / R.B.

Foto.rs/ Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja