Najnovije vesti

CRVENI METEOALARM NA BALKANU! Paklene vrućine stižu sa zapada, ali Srbiju na leto čeka nešto još gore! UPOZORENJE SVETSKIH METEOROLOGA
Foto: Zorana Jevtić, Accuweather

PROGNOZA ZA LETO

CRVENI METEOALARM NA BALKANU! Paklene vrućine stižu sa zapada, ali Srbiju na leto čeka nešto još gore! UPOZORENJE SVETSKIH METEOROLOGA

Društvo

Akuveder (Accuweather) za leto ove godine u Evropi predviđa da će biti veoma toplo, ako već ne i s opasnim prodorima žestokih oluja!

U svom izveštaju navodi da će se područje dugotrajne vrućine protezati od Portugala i Španije  do Poljske i Mađarske.

"Vrućina će biti dugotrajnija nego prošlog leta kad su rekordne temperature izmerene u delovima Portugala, Belgije, Holandije, Nemačke i Skandinavije, ali su trajale, generalno, oko nedelju dana", napisao je Erik Lister, jedan od  vodećih Akuveder meteorologa.

foto: AccuWeather

Naveo je da se temperature više od 38°C mogu očekivati na potezu od severne Francuske, Belgije, Holandije, prema Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Temperature više od 40°C mogle bi se očekivati u delovima istočne i južne Francuske, i to tokom i jula i avgusta, a da će najgore biti u Portugalu i Španiji, gde je moguće da po nekoliko dana zaredom bude temperatura od 43°C i više. Ipak, vrućine neće pržiti kompletnu Evropu.

Vrućine ne bi trebale biti tako brutalne na Balkanu, ali uz vrlo gadnu cenu; na potezu od Grčke sve do Srbije i Rumunije na severu, te Bugarske na istoku, ovde se predviđaju oluje sa grmljavinom.

foto: Shutterstock

"Ove oluje donijeće brojne gromove, poplave i razorne vetrove s gradom. Najsnažnije oluje bit će u stanju stvoriti tornada", kazao je Rojs. Atmosferski poremećaji kao sporedne posledice tih žestokih oluja, mogu očekivati duž Mediterana, te po delovima istočne Evrope i Rusije.

To bi trebalo da znači ono što se vidi i na generalnoj prognostičkoj karti za ovo leto, odnosno da će, od zapada prema istoku, u Škotskoj biti normalno vreme, u Irskoj i ostatku Velike Britanije moguća suša, na Pirenejskom poluostrvu vrućine i požari, u Francuskoj talasi vrućine svuda, osim u Bretanji i okolini, te područje talasa vrućina po celoj srednjoj Europi.

Tu se vidi i da je po Italiji i zapadnom Mediteranu za očekivati prosečne temperature, a od Iraka, Sirije, preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i BiH žestoke oluje.

(Kurir.rs/AccuWeather)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...