POČELA ASANACIJA TERENA I PROCENA ŠTETE: SRBIJO, POMOZI! Poplavljeni mole za volontere i mehanizaciju
Foto: Jovan Sljepčević

Poplave 2019. Počela asanacija terena i procena štete

POČELA ASANACIJA TERENA I PROCENA ŠTETE: SRBIJO, POMOZI! Poplavljeni mole za volontere i mehanizaciju

Društvo -

Štab za vanredne situacije Grada Kraljeva uputio je apel Kraljevčanima, ali i građanima Srbije da pomognu u saniranju posledica poplava koje su zahvatile ovo područje. Vlada Srbije usvojila je odluku o proglašenju elementarne nepogode, a u toku je dezinfekcija i procena štete nastale u devastiranim opštinama.

U talasu bujica koje su zadesile Srbiju najgore je prošlo Kraljevo, gde nemaju dovoljan broj mašina i bagera za raščišćavanje mulja, te je štab za vanredne situacije apelovao na građane da pomognu.

- U mnogim mesnim zajednicama neophodno je lopatama i mehanizacijom ukloniti mulj i smeće koje su nanele reke. Neophodno je da se predsednici organizuju i da se građani jedni drugima nađu. Volonteri koji dolaze iz drugih gradova trebalo bi da ponesu zaštitnu opremu i alat kojim mogu da rade, jer teško da mi možemo da im obezbedimo sve što je neophodno - poručio je član štaba Radoica Kočović i volontere pozvao da se prijave Odeljenju za civilnu zaštitu gradske uprave.

foto: Jovan Sljepčević

U opštini Lučani stanovnici se bore s nabujalom rekom Bjelicom, koja je nanela katastrofalnu štetu meštanima Guče, Viče i Dljina. Opštinske komisije juče su popisivale štetu nastalu na privatnim kućama, pomoćnim objektima, poslovnom prostoru, kao i na poljoprivrednom zemljištu.

- JKP "Dragačevo putevi" i JKP "Komunalac" rade na sanaciji puteva i odvoženju kabastog otpada. Ekipe Zavoda za zaštitu javnog zdravlja rade na dezinfekciji terena, stigli su aparati za isušivanje, a došlo je i 45 pripadnika Vojske Srbije - rekao je Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani, i dodao da sada ima 256 oštećenih objekata i da bi ekipe za procenu štete trebalo da završe za dva do tri dana.

Opština Krupanj takođe je stupila u akciju čišćenja terena, dok je u Trsteniku vanredna situacija proglašena na teritoriji opštine bez ograničenja. Predsednik te opštine Aleksandar Ćirić rekao je da je "šteta od poplava veća nego 2014. godine" i naveo da je poplavljeno oko 100 stambenih objekata, 200 pomoćnih i ekonomskih objekata, 3.000 hektara obradivog zemljišta, 13 mostova i oko 22 kilometra puteva, koji su u prekidu.

foto: Tanjug Saša Petrović

Vlada Srbije prepoznala je ozbiljnost situacije i usvojila odluku o proglašenju elementarne nepogode, što je prvi korak u aktiviranju države u definisanju tačnog broja opština i štete nastale u poplavama, kako bi se pristupilo obnovi infrastrukture, privatnih i objekata javne namene. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je zbog poplava oko 3.000 hektara zemlje pod vodom i najavio da će Vlada Srbije napraviti program podrške za privatnu svojinu, a što se tiče stoke, to će biti kompenzovano. Ministar je istakao i da se na mestima gde su uginule životinje aktivno radi dezinfekcija kako ne bi došlo do zaraze.

Prva žrtva poplava Pronađeno telo Trsteničanina Ronioci specijalnog odreda Žandarmerije našli su juče beživotno telo muškarca, a pretpostavlja se da je reč o Vladimiru Cviliću (60) iz Selišta kod Trstenika. On je nestao u utorak, kada je traktorom krenuo da obiđe poplavljenu njivu kod Zapadne Morave, ali mu se izgubio svaki trag u ataru sela Selišta. Posle 13 i po sati potrage priobalja Zapadne Morave pronađeno je mesto gde se nalazio traktor, ali je potraga u sredu obustavljena zbog ogromne količine blata i mulja, te je nastavljena juče ujutru, kada je telo pronađeno.

Stiže pomoć Crveni krst i PKS na terenu Crveni krst Srbije uputio je stanovništvu na području Kraljeva, Lučana, Gornjeg Milanovca, Čačka i Trstenika pomoć od pet rezervoara za vodu od po 1.500 litara, 82 sušilice za unutašnje zidove kuća i 260 bidona za vodu od 20 litara. Privredna komora Srbije pozvala je kompanije pogođene poplavama na području Kraljeva i opštine Lučani da se obrate najbližoj regionalnoj privrednoj komori i prijave problem, kako bi se što efikasnije našlo rešenje za bržu sanaciju štete i ponovno pokretanje proizvodnog procesa.

Situacija mirna Zasad nema zaraženih Dr Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, kaže za Kurir da je epidemiološka situacija i dalje mirna. - Još nema pacijenata kojima su se pojavili simptomi povraćanja i proliva, što ne znači da ih neće biti. Pratimo stanje iz sata u sat - naveo je on. Mišo Kolarević, član štaba za vanredne situacije u Kraljevu i direktor Veterinarskog specijalističkog instituta, dodaje da situacija na terenu nije katastrofalna kada je reč o leševima životinja. - U nekoliko domaćinstava podavila se stoka i živina, njihov vlasnik pretrpeo je veliku materijalnu štetu. Ali od prvog dana su građani dobili brojeve telefona da prijave gde su leševi, a služba zoohigijene non-stop je na terenu. Bitno je da se svi ti leševi uklone kako se ne bi širila zaraza na druge životinje i ljude - naveo je on za Kurir. R. B.

Stampedo Beg od poplava Divlje svinje protutnjale Beogradom Neverovatan prizor zabeležen je u sredu uveče na Novom Beogradu. Građani su ostali šokirani kada su tokom noći u Bloku 30, ali i ispred tržnog centra "Ušće" videli krdo divljih svinja, što su zabeležili i kamerama. Životinje su bežeći od nadošle vode spas potražile među novobeogradskim zgradama, i posebno uplašile stanare koji žive na nižim spratovima solitera u Bloku 30. - Velika je verovatnoća da su divlje svinje došle u grad upravo zbog nadolazeće vode. Njih ima u okolini Beograda u velikom broju, a uvek ih neke vanredne situacije nateraju da se pojave u gradu, to nije neočekivano. Prošli put posle poplava su ove životinje sa Velikog ratnog ostrva došle na Dorćol, pa smo imali divlju svinju u Ulici Cara Dušana. Nije to ništa opasno, iako čudno izgleda - rekao je za Kurir Vladan Bjedov, biolog u Zavodu za zaštitu prirode Srbije. N. T.

Šta raditi s potopljenom kućom - očistite i dezinfikujte prostor - odvojte i osušite drvene predmete - jastuke i prekrivače bacite - ne isušujte prostor pre čišćenja i dezinfekcije - ne gletujte i ne krečite zidove pre isušivanja

Brojke 256 oštećenih objekata u Lučanima 464 oštećena objekta u Kraljevu 30 preduzeća u Kraljevu ugrozile su poplave

Kuiri.rs/M. V. - J. S. - Z. Š.

Foto: Jovan Sljepčević/Tanjug- Saša Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track