Najnovije vesti

BIVŠI AMBASADOR SRBIJE O ALBANSKOM POKUŠAJU OTIMANJA SRPSKE SVETINJE Tanasković: Energično stati u zaštitu Crkve Sveti Nikola na Kosmetu dok nije kasno
Foto: RTRS Printscreen

skandalozan potez prištine

BIVŠI AMBASADOR SRBIJE O ALBANSKOM POKUŠAJU OTIMANJA SRPSKE SVETINJE Tanasković: Energično stati u zaštitu Crkve Sveti Nikola na Kosmetu dok nije kasno

Društvo

Ali, naučna istina, pa i istina uopšte u vezi sa zbivanjima na KiM i oko KiM, već duže vreme se sistemski krivotvore i izneveravaju, pa moramo preduzeti veoma energične korake radi zaštite naše crkve, kaže ugledni profesor

BEOGRAD - S obzirom na sve naučne potvrde u vezi sa pravoslavnom pripadnošću Crkve Svetog Nikole na KiM, ne bi trebalo da bude bojazni da je Albanci uistinu mogu prisvojiti, ali je potrebno preduzeti veoma energične korake radi njene zaštite, izjavio je profesor Darko Tanasković povodom poteza vlasti u Prištini koje su ovu crkvu proglasile katoličkom.

"S obzirom na sve naučne potvrde koje u vezi s pravoslavnom pripadnošću ovog važnog spomenika postoje, ne bi trebalo da bude bojazni da je Albanci uistinu mogu prisvojiti. Ali, naučna istina, pa i istina uopšte u vezi sa zbivanjima na KiM i oko KiM, već duže vreme se sistemski krivotvore i izneveravaju, pa moramo preduzeti veoma energične korake radi zaštite Crkve Svetog Nikole, dok nije kasno", rekao je Tanasković za Večernje novosti.

Ako se ode na Kosovo i vidi kako se turistički reklamira kompleks Novog Brda, ističe Tanasković, jasno je da je reč o segmentu projekta konstruisanja nepostojećeg i istorijski neoverenog albanskog kulturnog identiteta "države Kosovo".

To je, kako upozorava Tanasković, deo ukupnog nastojanja da se nasilno proizvede još jedna albanska država na Balkanu.

"Novo Brdo je za nas posebno značajno jer svedoči, ne samo o duhovnoj, već i ukupnoj društvenoj i kulturnoj snazi srednjovekovne srpske države na prostoru današnjeg KiM", rekao je Tanasković.

Tanasković ističe da je rekonstrukcija navodno katoličke crkve u Novom Brdu, uz zabrinjavajuće vandalske intervencije u njenoj prvobitnoj strukturi, obrazac kako se ovaj kvazikulturni inženjering sprovodi.

Problem je u tome što, kako dodaje Tanasković, sledeći "političku korektnost" i "akademska korektnost" preti da kontaminira naučnu svest u nekim sredinama na Zapadu. "Zato je potrebno zazvoniti na uzbunu svim raspoloživim sredstvima, a posebno je važno animirati arheološki esnaf u svetu, gde naši stručnjaci uživaju znatan ugled. Unesko je, svakako, jedna od prvih adresa", naglasio je Tanasković.

foto: RTRS Printscreen

Eparhija Raško-prizrenska izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog pisanja prištinskih medija da će arheološki institut Kosova, u saradnji sa nemačkom ambasadom u Prištini, početi radove na konzervaciji drevne srpske srednjovekovne katedralne crkve Svetog Nikole, koju, kako upozorava Eparhija, prištinski mediji pogrešno nazivaju "katedralom u Artani, bivšem Novom Brdu".

Mediji o planiranom projektu konzervacije Crkve Sv. Nikole, sabornog hrama novobrdskih i gračaničkih episkopa, u neposrednoj blizini tvrđave Novo Brdo, protivno zakonu o zvaničnim jezicima i nazivima opština, govore o "katedrali u Artani, bivšem Novom Brdu" ignorišući zvanično ime opštine.

(Kurir.rs/Tanjug/Večernje novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...